Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Autistična tinejdžerica zaposlenica McDonald's-a spasila život ženi koja se davila: Policajci nagradili njeno herojstvo…

Preuzmite sliku

“Uvijek smo se brinuli da će rad u McDonaldsu biti izazov za nju, a rezultat je bio dijametralno suprotan”, rekao je otac koji je rekao kako je Sydney dijagnosticiran i poremećaj iz autističnog spektra.

Sydney Raley, 15-godišnja djevojka započela je svoju subotnju smjenu u McDonald's u Eden Prairie, kod američkog Minneapolisa, a završila ju je kao heroina, prenosi net.hr.

Sydney radi u McDonald'su oko sedam mjeseci, a CNN opisuje kako je smjena počela potpuno rutinski. “Dan je bio uglavnom normalan – kuhanje kafe, pića,  gužva za ručak, sve je bilo normalno” rekla je.

Nakon što je mušteriji na drive-thruu, dala dio hrane, Sydney joj je kroz prozor rekla da je ostatak na putu. No, primijetila je da se žena guši nuggetom.

“Kašljala je kao luda, a primijetila sam da se guši. Njena je kći bila na suvozačevu sjedištu i izgledala je izbezumljeno. Odmah sam znala: ‘O, ne, ona se guši”, opisuje Sidney.

 • Prisjetila se kada je prolazila obuku za dadilju

  Hrabra 15-godišnjakinja je brzo reagovala – rekla voditelju poslovnice i ženinoj kćerki da nazovu hitnu dok je ona brzo izletjela van kako bi pomogla ženi.

  Sydney je za CNN rekla da je s 11 godina išla na tečaj za dadilje Crvenog križa, gdje je naučila Heimlichov zahvat i “odmah se prisjetila čitave obuke”.

  Ipak, zahvat koji je izvodila 15-godišnja djevojka na odrasloj ženi nije uspio iz prve pa je Sydney pozvala promatrača u pomoć.

  “Radili smo zajedno i uspjeli smo uspješno izbaciti hranu iz njenog grla”, kaže Sydney.

  Žena je bila u šoku, ali i vrlo zahvalna Sydney.

  Dvojica službenika Policijske uprave Edina tada su stigla na lice mjesta kako bi provjerili ženu, a tinejdžerici su dali nagradu.

  “Rekli su: ‘Čestitam, spasila si život, ti si heroina”, kaže Sydney. Dali su joj 100 dolara iz fonda koji koriste za ljude koji dobro rade u zajednici.

  Roditelji pretrnuli kada su vidjeli hitnu i policiju

  Ovo je bio prvi put da je morala izvesti manevar, ali je znala koliko je to ozbiljno i da uvijek mora biti pripravna.

  Na putu do McDonald'sa bili su i njeni roditelji, Tom i Stephanie. Krenuli su pokupiti kćerku na kraju njene smjene i nisu imali pojma šta se dogodilo. Kako su se približavali, pretrnuli su od straha.

  “Tamo su bila kola hitne pomoći i policijski automobil, a ja sam pogledao svoju ženu i rekao: ‘Molim vas, recite mi da to nije za Sydney”, rekao je Tom za CNN.  Ubrzo je uslijedilo olakšanje.

  “Sydney je samo sjedila vani i čekala da je pokupimo. Kazala je samo: ‘ E, znate li šta se danas dogodilo…”

  Tom je također rekao za CNN da je Sydney dijagnosticiran autizam kad je bila mlađa.

  “Nevjerovatno smo ponosni na Sydney”

  Autizam je spektar stanja obilježenih izazovima u komunikaciji i društvenim vještinama. “Uvijek smo se brinuli da će to (rad u McDonald'su) biti izazov za nju, a rezultat je bio dijametralno suprotan”, rekao je Tom.

  “To je zapravo bio blagoslov u ovom trenutku. Sve stvari o kojima smo brinuli nikada se nisu dogodile.”

 • “Ona zna šta znači biti heroj”

  I njen poslodavac prepoznaje koliko su njezini postupci bili važni.

  “Nevjerovatno smo ponosni na Sydney i njene brze, herojske akcije tokom vikenda kako bi pomogla jednom od naših cijenjenih kupaca”, kaže voditelj Paul Ostergaard.

  “Sydney uistinu personificira ono što znači biti heroj i nevjerovatno smo sretni što je imamo kao vrlo cijenjenog člana posade u našem restoranu Eden Prairie. Uzbuđeni smo što vidimo sva zaslužena priznanja koja je dobila od zajednice i nastavit ćemo slaviti njene hrabre napore i činjenicu  da je doslovno voljna skočiti kroz prozor kako bi pružila pomoć klijentima u potrebi.”  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje