Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aplikacije koje računaju plodne dane jedan su od modernih uzroka neželjene trudnoće

Preuzmite sliku

Mnoge djevojke oslanjaju se na podatke iz aplikacije i tako pokušavaju izbjeći neželjenu trudnoću, no u obzir ne uzimaju mnoge druge faktore zbog kojih lako mogu ostati trudne   

Iz dana u dan postajemo sve više ovisni o tehnologiji koja bi nam trebala olakšati život.

Danas postoje brojne aplikacije za računanje plodnih dana koje djevojke i žene rado koriste, no to i nije tako dobra stvar, pokazuje ovo istraživanje.

Aplikacije vezane uz menstrualni ciklus pokazuju nam kada smo najviše, a kada najmanje plodni, a neke čak mogu predvidjeti kada ćemo ući u PMS.

Mnoge djevojke oslanjaju se na podatke iz aplikacije i tako pokušavaju izbjeći neželjenu trudnoću, no u obzir ne uzimaju mnoge druge faktore zbog kojih lako mogu ostati trudne.

Istraživanje provedeno na sveučilištu “Georgetown University Medical Center” pokazalo je da su upravo žene koje kao kontracepciju koriste ove aplikacije pod većim rizikom od neželjene trudnoće od onih koje koriste uobičajene metode – pilulu, kondom i druge načine zaštite.

“Aplikacije postaju sve popularnije jer se sve više žena želi okrenuti prirodnom načinu planiranja. Ipak žene bi trebale imati vodstvo stručnjaka kako bi shvatile kako njihovo tijelo funkcioniše.”, kaže  Dr. Marguerite Duane.

Na primjer, u obzir treba uzeti činjenicu da se ciklus može smanjiti ili produžiti zbog stresa, da spermiji u tijelu mogu preživjeti i do 5 dana i da neke žene ranije ovuliraju.

Uz to, uvijek je važno biti svjestan činjenice da prirodne metode ne štite od prenošenja spolnih bolesti.

Neka vam aplikacija bude mali pomoćnik, a doktor pravi savjetnik. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje