Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Angažovali surogat majku pa odustali od djeteta kada su vidjeli kako izgleda: U agenciji došlo do greške

Preuzmite sliku

Postoji više od jednog načina za stvaranje porodice, a parovi i samohrani roditelji širom svijeta sve više se okreću surogat majčinstvu. Zapravo, studije su pokazale da je “tržište” surogat majčinstva eksplodiralo u posljednjih 10 do 15 godina. 

No, jedna priča o surogat majčinstvu na Redditu je uzburkala strasti. Naime, jedan muškarac je ispričao kako je njegova agencija za surogat majčinstvo pogriješila tokom postupka začeća pa on i supruga sada više ne žele bebu koju je njihova surogat majka rodila, prenosi index.hr.

Kako je istaknuo, on i supruga su silno željeli dijete, ali nakon nekoliko pobačaja okrenuli su se surogat majčinstvu.

“Platili smo puno novca surogat majci [agenciji] kako bismo imali zajedničko dijete”, napisao je. I na kraju su pronašli osobu koja im se sviđa i kojoj su vjerovali.

“Surogat majka je bila simpatična dama koja se brinula za svoje tijelo i jako smo se dobro slagali”, dodao je.

Stvari su išle glatko tokom trudnoće, a na dan kad je rodila, on i njegova supruga su bili neopisivo uzbuđeni. Ali čim se dijete rodilo, ta je radost nestala, prenosi CafeMom.

“Kad sam vidio bebu, znao sam da nešto nije u redu”, objasnio je, napominjući da je beba “imala azijske crte lica, crnu kosu i smeđe oči“. To mu se odmah učinilo neobičnim jer su i on i njegova supruga osobe svijetle puti, kose i očiju. Zbunjeni roditelji su odmah zatražili DNK test kako bi otkrili šta se događa. Pokazalo se da novopečeni tata ustvari uopšte nije tata.

Ispostavilo se da se dogodila greška između agencije za surogat majčinstvo te banke sperme. Odnosno, surogat majka je nosila dijete nekog drugog čovjeka, a ne autora objave na Redditu.

Agencija i banka sperme ponudili su paru novac ako ne izađu s tom pričom u medije i ne tuže ih. No autor objave i njegova supruga ne skrivaju da su shrvani.

“Nije nas briga za rasu, samo smo uznemireni što to nije naša beba. Čak i da je bijela, a da nije moja, i dalje bismo bili jednako uznemireni”, podijelio je. “Surogat majka je stvarno bila slomljena nakon što smo otkrili šta se dogodilo, ali ne može si priuštiti da zadrži dijete jer već ima petero djece.”

Zato je korisnike Reddita pitao je li pogriješio što nije poduzeo pravne korake protiv agencije i banke sperme, ali i jesu li pogriješili što nisu zadržali dijete.

Odgovore koje su dobili vjerovatno nisu očekivali. Naime, mnogi su zaključili kako ovaj par u svakom slučaju ne bi bio sposoban voljeti dijete, dok su drugi isticali kako im je slomljeno srce što bi ovo dijete moglo ostati uskraćeno za ljubav i siguran dom.

“Čitam ovo u suzama. Uništili ste mi dan”, jedan je od takvih komentara.

Neko je još naglasio da je činjenica da je korištena pogrešna sperma, ali ne i jajašce, zapravo prilično nepravedna prema supruzi autora objave.

“Beba je u biološkom srodstvu s njegovom suprugom”, napisala je ta osoba: “Ako se koristi biologijom da opravda zašto im se činilo moralno opravdano napustiti bebu, supruga je potpuno nemoralno napustila svoje dijete, čak i ako ga ne smatra svojim.”

“Zvuči kao da autor objave zapravo nije uzeo u obzir osjećaje ili mišljenje svoje supruge… Jer u pravu ste, to je dijete NJENO”, složio se autor drugog komentara: “Da je dijete rođeno bijelo, vjerovatno nikada ne bi dovodio u pitanje očinstvo.”

Istovremeno, bilo je puno korisnika Reddita koji su bili na strani ovog para.

“To nije dijete koje su željeli dobiti. Odlučili su se na surogat majčinstvo jer su konkretno željeli svoje biološko dijete. To je cijela poenta surogat majčinstva. Moralno ispravno ili ne, drugo je i teško pitanje. Ali čini mi se prilično jasno da ni jedan ni drugi nisu dobili ono što su željeli”, smatra jedna od tih osoba.

Na kraju je muškarac obavijestio da su on i njegova supruga donijeli odluku: kao bebini zakonski skrbnici, obratili su se agenciji za usvajanje kako bi djetetu pronašli dom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje