Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Američki stručnjaci upozoravaju roditelje da ne koriste ovaj dodatak za bebe na moru i bazenu

Preuzmite sliku

Kad isplanirate odlazak na kupanje sa svojom bebom ovo ljeto, poželjet ćete imati sve dodatke koji su vam potrebni za sigurnost i dobar provod. Jedan predmet koji roditelji često koriste je ipak sporan, a američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da bi ga se trebali kloniti. Radi se o kolutu koji se postavlja oko bebinog vrata.

Nakon što je jedna beba hospitalizirana, a druga umrla zbog korištenja ovog dodatka za plivanje, stručnjaci su izdali upozorenje.

Naime, neki od ovih dodataka koji su namijenjeni da bebama daju priliku da slobodno plutaju na vodi, prodaju se za bebe starosti od dvije sedmice, prenosi index.hr.

 • “Rizici korištenja dječjih kolutova za vrat uključuju smrt zbog utapanja i gušenja, istegnuća i ozljede bebinog vrata. Bebe s posebnim potrebama, poput onih koje imaju spinu bifidu, mogu biti izložene povećanom riziku od ozbiljnih ozljeda”, napisala je FDA u izjavi.

  “Iako FDA vjeruje da su smrt ili ozbiljne ozljede od dječjih kolutova za vrat rijetke, pružatelji zdravstvenih usluga, roditelji i njegovatelji trebali bi biti svjesni da rizik ipak postoji. Također je moguće da neki slučajevi nisu prijavljeni nadležnom tijelu”, istaknuli su.

  “Premda neke kompanije reklamiraju ove dodatke za bebe, FDA nije dala ovim predmetima dopuštenje ili odobrenje za korištenje“, napisala je vladina organizacija u izjavi.

  Ovo nije prvi put da stručnjaci pozivaju na oprez s korištenjem dječjih kolutova za vrat

  Kad su prvi put postali popularni 2017. godine, Kyran Quinlan, vanredni profesor pedijatrije na Medicinskom centru Univerziteta Rush, rekao je da je popularni novi dodatak potencijalno smrtonosna zamka. “Kolutovi za vrat za bebe me nasmrt plaše i nadam se da će plašiti roditelje. Zastrašujuće je dopustiti da samo jedan loše zapečaćeni šav štiti bebu od utapanja”, rekao je tad Quinlan.

  Dječji kolutovi za vrat još nisu opozvani ni povučeni s tržišta, ali roditelji bi ovo ljeto trebali ozbiljno razmisliti prije nego što ih odluče koristiti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,