Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki naučnici tvrde: Odrastemo tek sa 25 godina

Preuzmite sliku

Novo američko istraživanje, koje je proučavalo promjene u mozgu mladih, pokazalo je da odrastemo tek s 25 godina života, prenosi britanski list Independent.

Ranije se smatralo da odrasla dob počinje ranije no snimanja mozga pokazala su da adolescentne želje za izazovima i novinama, koje su po ranijim spoznajama bile na vrhuncu u dobi od 15 godina, traju još godinama.

Takva hiperaktivnost u određenim dijelovima mozga kod adolescenata intenzivira se svakim odlaskom iz doma i brigom za sebe, kaže psihijatrica Beatriz Luna s medicinskog fakulteta u Pittsburghu.

Znanstvenici su utvrdili da se hiperaktivnost dijela mozga poznatog kao striatum, koji je zadužen za stimuliranje i nagrade, nastavlja do sredine 20-ih godina života.

Znanstvenici smatraju da tipične odgovornosti odraslih poput stalnog posla, financijskih obveza i podizanja obitelji ‘smiruju’ tu hiperaktivnost. Luna kaže da istraživanje njezina tima pokazuje kako je prag odrasle dobi “bliži 25-oj godini života”.

Kod tinejdžera dio mozga odgovoran za avanturizam radi zajedno s centrom za planiranje kako bi se pojačala znatiželja i sklonost eksperimentiranju.

“Potraga za novim spoznajama uočava se kod svih životinjskih vrsta i ljudskih društava”, kaže Luna. Taj moždani proces omogućava mladima da sami istražuju a “ne pitaju uvijek mamu i tatu”.

“To znači da kad zahtjevi okoline postanu takvi da morate postati odgovorna odrasla osoba, odnosno da morate preuzeti pune odgovornosti, mozak dobije signale da se prilagodi jer trebate stabilnost i pouzdanost”, kaže Luna.

(FENA)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,