Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambiciozni projekat: Pogledajte kako izgleda zgrada s 1000 stabala

Preuzmite sliku

Neobična zgrada koja izgleda poput šumovitog brda počela je poprima završni oblik, pokazuju najnovije fotografije koje je objavio Heatherwick Studio, arhitektonska firma koja stoji iza ovog ambicioznog projekta.

“1000 Trees” je inovativna građevina smještena u M50 umjetničkom kvartu grada Šangaja. Kao što samo ime nagovještava, zgradu karakteriše na hiljade stabala drveća i drugih biljaka koje izviru iz njene stepenaste površine, prenosi KućaStil.

 • Na fasadi zgrade postavljene su masivne betonske žardinjere različitih dimenzija u kojima su zasađene biljke, a toliko su brojne da je to prvo što se primijeti na zgradi. Svaka žardinjera ima neravnu teksturu po površini i djeluje kao da je ručno vajana.

  U njima je zasađeno približno 25.000 biljaka, odnosno 46 različitih vrsta među kojima su žbunaste biljke, puzavice i brojne vrste višegodišnjih biljaka.

 • Biljke su uparene tako da u svakoj žardinjeri postoji jedinstvena kombinacija vrsta, a sve biljke potekle su sa ostrva Čongming, plodne ade na delti rijeke Jangcekjang.

  Za neutralnu pozadinu odabrane su granitne ploče u više nijansi sive boje, koje su redane u horizontalnoj liniji tako da podsjećaju na sedimentne stijene.

  Južnu fasadu zgrade odlikuje potpuno drugačiji dizajn: površine su ravne prekrivene bilbordima ili oslikane grafitima lokalnih i stranih umjetnika, kao najava šta se može pronaći unutar zgrade. Zgrada je mješovite namjene i sadržaće prodajne prostore, kancelarije, restorane, galerije i sale za događaje.

 • Ubrzo nakon završetka izgradnje, koji se očekuje već početkom naredne godine, otpočeće gradnja još jedne urbane planine, veće i bogatije biljkama. Ove dvije zgrade biće povezane zatvorenim mostom i tunelom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,