Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alkoholno piće koje izaziva najgori mamurluk

Preuzmite sliku

Nutricionistica Lee Holmes iz Australije istražila je koja pića uzrokuju najgori mamurluk.

Iako možda ne očekujete, odgovor se krije u pjenušavim alkoholnim pićima. Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimuliše GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena, prenosi Telegraf.

I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira prosecco, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u usporedbi s drugim alkoholom.

“Alkohol se usvaja kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za probavljanje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne puteve”, objašnjava Lee.

Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.

Upravo zato što se prosecco apsorbira brže od drugih pića, on utiče na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suhoća usta.

Međutim, Holmes ističe da na intezitet pijanstva utječe i količina unijetog alkohola.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,