Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivni ugalj – da li je bezbjedno koristiti ga?

Preuzmite sliku

Posljednjih mjeseci uočavamo eksploziju kozmetike koja sadrži aktivni ugalj – paste za zube, kreme i pilinge… Ovi proizvodi su široko promovisani na društvenim mrežama, a poznate ličnosti se kunu u njih. Ipak, nismo se zapitali kako aktivni ugalj utiče na našu kožu.

Aktivni ugalj je oblik ugljenika koji je tretiran tako da površina njegovih čestica postane porozna. On djeluje kao magnet za druge čestice koje apsorbuje, a zatim ih uklanja prostim ispiranjem.

Ipak, stručnjaci strahuju od posljedica koje bi izazvala abrazivnost ovog elementa, koja bi, na primjer, mogla da ošteti gleđ zuba. Takođe su zabrinuti i zbog činjenice da aktivni ugalj apsorbuje sve, čak i dobre bakterije ili lijekove u ustima, ako se radi o pasti za zube. Usaglasili su se da osobe sa osjetljivom kožom lica ne bi trebalo da koriste ove tretmane.

Vagajući da li je aktivni ugalj koristan ili štetan, čini se da je istina negdje između. Njegovo dejstvo je kratkoročno, te vam neće izbjliti zube zauvijek poslije samo jednog tretmana, niti će vaše lice ostati vječno čisto i besprijekorno. Paste sa ovim sastojkom izbjeliće samo površinski sloj vaših zuba, dok za dubinsko bijeljenje zubari i dalje preporučuju stručni tretman.

Bilo da čistite svoje lice ili zube aktivnim ugljem, stručnjaci preporučuju da ga koristite u umjerenim količinama i prije svega da to radite nježno i polako, budući da još nisu proučili sve njegove loše strane. I da – ne vjerujte baš svemu što Instagram kaže. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,