Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivna kuća koja proizvodi dovoljno struje da napaja dva električna automobila i komšijsku kuću (FOTO)

Preuzmite sliku

Kuća zvana B10 Aktivhaus proizvodi duplo više energije nego što joj je potrebno i to bez upotrebe fosilnih goriva i emisije štetnih gasova.

Imanje Weissenhof u Štutgartu bilo je centralno mjesto za avangardne arhitekte 1927. godine kada su Mies van der Rohe i Corbusier izložili svoje projekte inovativnih kuća. Nedavno je, na istom tom mjestu, podignuta aktivna kuća Werner Sobeka koji proizvodi struje ne samo toliko da zadovolji svoje energetske potrebe već i da napaja dva električna automobila i komšijsku kuću.

Na prvi pogled, B10 Aktivhaus djeluje kao veoma jednostavan objekat. Međutim, iza fasade krije se impresivna tehnologija koja omogućava kući da uči i da se adaptira. Inteligentni energetski sistem, kojim se kontroliše putem pametnih telefona ili tableta, sam grije i hladi prostorije u zavisnosti od potreba. Dobijajući informacije od senzora pokreta, kuća će sama adaptirati nivo temperature u prostorijama a tokom noći će sama spustiti izolacione roletne preko prozora i staklenog dijela fasade kako bi zadržala akumulisanu toplotu.

Solarni paneli na krovu godišnje proizvedu 8.300 kilovata struje. Zajedno sa energijom koja se dobije iz geotermalnih pumpi to je dovoljno struje da se napaja cijela kuća, dva električna automobila ali i kuća u susjedstvu. A ta komšijska kuća zapravo je Corbusierova kuća koja je sada pretvorena u Muzej Weissenhof.

Kuća ima svega 90 kvadrata – što je sasvim dovoljno da zadovolji potrebe četvoročlane porodice.

Kuća koja je dobila ime po adresi – Bruckmannweg 10 – dio je istraživačkog projekta e-mobility kojeg finansira njemačka vlada a sve u cilju podizanja svijesti o gradnji objekata koji su energetski nezavisni.

(gradnja.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje