Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ako vidite ovu životinjicu u domu kažu da je ne trebate ubijati jer je jako korisna

Preuzmite sliku

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnijezda u kući već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rješavaju nametnika koji u domu rade štetu.

Iako ih nije baš lijepo i ugodno vidjeti dok jurišaju po domu, kućne stonoge su zapravo vrlo korisne. Slobodno možemo reći – budite sretni da ih imate. One ubijaju žohare, moljce, muhe, termite, stjenice, buhe, mrave, pauke, grinje… To im je hrana, a imaju velik apetit. Preciznije, metabolizam im brzo radi pa moraju puno jesti.

Dvije noge koje se nalaze najbliže njihovim glavama su napravljene tako da nose otrov, a ostale služe za omatanje oko plijena. Stonoge skoče na kukca i omotaju ga nogama. Potom mu uštrcaju otrov (bez brige, taj otrov ne može doći u ljudski krvotok jer su stonoge preslabe da bi prošle kroz našu kožu).

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnijezda u kući već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rješavaju nametnika koji u domu rade štetu. One ne uništavaju drvene površine i ne prenose smrtonosne bolesti. Sve što njih zanima u vašoj kući su kukci, i nemojte ih zaustavljati u tome jer vam rade uslugu, prenosi 24sata.hr.

Ukoliko ne želite imati stonoge u kući, pobrinite se da vam domom ne šeću druge bube. Pazite da nemate ostataka hrane posvuda, redovito čistite, a posebnu pažnju obratite na uglove i skrivene dijelove. Ako vidite da vam kroz neku pukotinu kukci ulaze u dom, to zatvorite. Također, pazite da vam u kući ne bude vlažnih područja.

Kućne stonoge najčešće borave u kupatilima ili podrumima, na mjestima koja su vlažna. Uglavnom love po noći. Dugačke su do pet centimetara i imaju 15 pari nogu. Žive između tri i sedam godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,