Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako vam smeta što zubar priča s vama dok vam popravlja zube, on ima dobar razlog za to

Preuzmite sliku

Korisnik na Redditu je pitao zubare zašto pričaju s pacijentima dok im drže ruke u ustima. Odgovore su počeli davati i zubari i pacijenti.

Zubari:

– Dolazim ravno s fakulteta. Učili su nas da komuniciramo s pacijentima i stvorimo odnos s njima – napisao je korisnik pod imenom EitherPriority.

– Pričamo s vama da bi vam skrenuli misli s toga da se nalazite u neudobnoj i ranjivoj poziciji. Ja uglavnom pitam pitanja na koja nisu potrebni odgovori – objasnio je JRDE_RDH.

– Ovisi o situaciji. Vama se možda ne sviđa kad pričamo, ali drugima je to možda jedina utjeha koju imaju u tom trenutku. Šutljivi zubar koji izgovara samo stručne fraze može učiniti iskustvo još gorim. Uvijek sam mislio kako bi zubari trebali poslušati i nekoliko psiholoških seminara prije nego počnu raditi – dodao je JRDE_RDH.

 • – Ponekad ću pričati kada trebam skrenuti pažnju pacijenta, promumljat će odgovor, postat će frustrirani jer ne mogu ništa zapravo izgovoriti i sasvim će zaboraviti da sam im prije 10 sekundi radio nešto neugodno. To će i sami posjet zubaru učiniti ugodnijim jer će se sjećati da sam ja neko ko puno priča, a ne neko ko im nanosi bol – kaže BusyBeeBen.

  – Retorička pitanja su ok, ali ponekad zaboravim da ne možete odgovoriti i pitam prava pitanja. Oprostite – dodao je BusyBeeBen.

  – Moji pacijenti se koncentriraju na ono što im se događa u ustima i to im ne pomaže da se opuste pa ja zato pričam s njima i postavljam im pitanja. Svako malo zastanem kako bi mi mogli odgovoriti pa nastavim. Uočio sam da tako pacijenti ne misle o tome što im ja radim nego o razgovoru – tvrdi fangfarrierz.

  – Ja sam postao ustvari jako dobar u tome da shvatim šta moji pacijenti žele reći mumljanjem. Usto, ponekad me to baš nasmije – kaže AntiDentite16.

  – Naš ured ima slušalice i uvijek pitamo pacijente žele li slušati muziku dok su na obradi. Ako ih nešto trebamo pitati, potapšemo ih po ramenu – rekao je shinee1237.

  Pacijenti:

  – Razumijem pitanja s da i ne odgovorima, ali danas me moj zubar pitao kako mi je bilo na godišnjem iako je znao da nikako ne mogu odgovoriti. Čudno mi je to – požalio se helloitsme72.

 • – Jednom sam se skoro ugušio kad me zubar pitao pitanje za koje je trebao složen odgovor. Napisao sam mu na mobitelu da se gušim – napisao je iBeFloe.

  – Jedan zubar kojeg sam znao imao je sve najnovije tračeve iz komšiluka. Uopće niste morali odgovarati, osim ako niste imali nešto za dodati – podijelio je witchy_cheetah.

  – Ako dozvolim da počnem razmišljati o tome šta mi rade pao bih u nesvijest, zato mi odgovara kada zubari pričaju – rekao je iamaravis. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,