Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako vam je bijela odjeća poprimila žutu boju, ovi sastojci mogu vam pomoći

Preuzmite sliku

Bijelu odjeću i donji veš trebalo bi malo više paziti od ostalog jer je osjetljivije.

Osim što se može obojiti u boju druge odjeće tokom pranja, ponekad zna poprimiti žutu boju, nakon dugo nošenja. Kako biste ga osvježili i vratili mu prvobitnu boju, poslužite se nekom od sljedećih metoda.

Limunov sok

Baš kao i druge stvari, limunov sok može izbijeliti i odjeću. Uzmite jednu šolju soka i dodajte u mašinu za veš zajedno s deterdžentom. Operite odjeću na programu i temperaturi na kojima perete i inače.

 • Izbjeljivač

  Kako biste uklonili žuti odsjaj na bijeloj odjeći, uzmite izbjeljivač s klorom, ali prije korištenja dobro pročitajte upute jer takav izbjeljivač može biti opasan ako dođe u dodir s octom ili nekim kemikalijama.

  Soda bikarbona

  Soda bikarbona odličan je partner u čišćenju doma, pa vam tako može poslužiti i kod osvježavanja odjeće. Na početku pranja dodajte 2 kašičice soda bikarbone s tekućim deterdžentom za odejću koji inače koristite. Ako koristite deterdžent u prahu, dodajte sodu bikarbonu tijekom ciklusa ispiranja.

  Destilirani bijeli ocat

  Dodajte destilirani bijeli ocat pretinac za omekšivač, a blaga octena kiselina djelovat će kao izbjeljivač. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje