Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako su vam dosadile pločice u kupatilu – možete ih obojiti

Preuzmite sliku

Ako su vam dosadile, keramičke pločice možete i obojiti. Na taj ćete način uštedjeti, ali i izbjeći dugotrajne i prljave radove u stanu.

Proces bojenja keramičkih pločica sastoji se iz tri dijela, a to su čišćenje pločica, premazivanje takozvanim pretpremazom, a potom dolazi nanošenje boje, piše 24sata.hr.

 • ako-su-vam-dosadile-plocice-u-kupatilu-mozete-ih-obojiti001-20160726
 • Nakon što se uvjerite da su se pločice potpuno osušile, slijedi faza nanošenja primera, odnosno pretpremaza. Na tržištu ga se najčešće može naći u sivoj ili bijeloj boji, a pretpremaz je potreban jer se na njega lakše nanosi boja.

  Najbolje je kupiti primer na vodenoj bazi, a nanosi se valjkom ili četkom. Pretpremaz i boje potražite u specijaliziranim prodavnicama te se dodatno raspitajte o pravilima. Dovoljno je na površinu nanijeti jedan sloj. No ako smatrate da su vam potrebna dva sloja, pričekajte najmanje osam sati prije nego što nanosite drugi sloj.

 • ako-su-vam-dosadile-plocice-u-kupatilu-mozete-ih-obojiti002-20160726
 • Deterdžent koji sadrži abraziv – Brušenje možete odraditi i ručno, odnosno bez brusilice, ali će vam to produžiti posao. Pločice temeljito operite deterdžentom koji sadrži abraziv kako biste uklonili prljavštinu i kamenac.

  Oprezno s razrjeđivačem – Na krpu nanesite alkohol i prebrišite pločice. Ostavite da se dobro osuše. Ako su ostale naslage prljavštine, na tim mjestima upotrijebiti razrjeđivač, ali pripazite da ne bude preagresivno.

  Brusni papir ganulacije 220 – Preporučeno je koristiti brusni papir granulacije 220. Na taj ćete način ukloniti sjajni i glatki sloj, a opet dovoljno je nježna obrada da neće oštetiti pločicu u smislu da ostavi udubljenja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,