Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ako ste odrasli ste s pretjerano strogim i perfekcionističkim roditeljima, možda danas trpite neke od ovih negativnih posljedica

Preuzmite sliku

Strogo roditeljstvo ima trajan uticaj na djecu. Jeste li odrasli s pretjerano strogim, kontrolirajućim ili perfekcionističkim roditeljima? Je li porodični razgovor bio naporan i ograničen? Jeste li se često osjećali kao da vam nije dopušteno da budete sami ili izražavate određene osjećaje?

Ako su roditelji pretjerano strogi i perfekcionistički, takvi stilovi roditeljstva imaju trajan uticaj na djecu. Odrastanje u kućanstvu s beskonačnom količinom pravila o tome šta je ispravno, a što pogrešno (bilo da se ta pravila komuniciraju izričito ili implicitno) je iscrpljujuće, prenosi Cover.

Ako ste se u djetinjstvu stalno osjećali kao da ‘hodate po jajima’, posljedice mogu biti poprilično štetne. Možda su vam roditelji branili određene emocije (najčešće tugu i gnjev). Možda su vam rekli kako ste bili (tj. osjetljivi, bučni, stidljivi) u krivu. Možda su vam rekli da su vaši emotivni odgovori pogrešni, blesavi ili dosadni. Možda vam nisu pokazivali ljubav. Ne postoji savršen roditelj.

Svaki roditelj ostavlja psihološke ožiljke na svoju djecu na ovaj ili onaj način. Ali neki roditelji odlaze u krajnost.

Ovo su posljedice perfekcionističkog roditeljstva:

1. Potiskivanje emocija

Prvi i najčešći opći simptom djece perfekcionističkih roditelja je potiskivanje emocija. Bilo da je riječ o tuzi, ljutnji, frustraciji, ljubomori ili bilo kojoj drugoj emociji koja se u modernom društvu često označava kao ‘negativna’, vjerovatno će imati poteškoća s izražavanjem određenih emocija. Te će se hronično potisnute emocije pretvoriti u bolest, tjeskobu, depresiju ili (dugoročne) bolesti poput teže mentalne bolesti.

2. Osjećaj sramote 

Ako postoje stotine pravila kako bi se dijete trebalo ponašati i stalno mu se prigovara kako ih se ne pridržava, dijete će početi vjerovati da nešto s njim nije u redu, a to se održava i poslije kada to dijete odraste.

3. Sklonost ovisnostima 

Ovisnosti mogu imati različite oblike. Možete biti ovisni o poslu, seksu, alkoholu, drogama, žvakanju noktiju, ljubavi. Pa šta je ovisnost? U svojoj srži, ovisnosti su neprilagođeni stresni odgovori. Drugim riječima, vaša ovisnost je ono što činite da biste se nosili sa stresom koji osjećate.

4. Perfekcionizam 

Bit ćete skloni nastavljanju generacijskog perfekcionizma sve dok se ne odlučite za novi put.

5. Hronični stres i fiziološka napetost 

Ako uvijek pokušavate ispravno živjeti, uvijek ćete se osjećati na rubu, očekujući sljedeću grešku koju ćete napraviti.

6. Poteškoće sa prihvatanjem kritike 

Perfekcionisti imaju non-stop samokritični unutarnji dijalog. To je poput pukovničkog narednika u glavi koji vam govori kako i šta učiniti, kako ne biste bili kritikovani.

7. Živjeti život izvan usklađenosti i uvijek želeći ugoditi drugima 

Stalno pokušavajući živjeti po strogim roditeljskim standardima, dijete odrasta u osobu kako bi udovoljila drugima. Dok nastavljate živjeti svoj život za druge ljude, polako ćete erodirati svoj osjećaj za sebe i uroniti u opšti osjećaj nelagode.

8. Poteškoće s intimnim vezama 

Intimnne veze zahtjevaju da se vaš samozaštitni ego rastvori kako bi vam omogućio da se zbližite s nekim. Način da se osjećate ispunjeno u intimnoj vezi je biti s nekim koga volite, vjerujete i poštujete te se prepustiti.Ako ste imali perfekcionističke roditelje, intimnost će biti posebno izazovna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje