Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ako ste doživjeli orgazam, ne znači i da je seks bio dobar: Znate li zašto?

Da, postoji i nešto što se zove loš orgazam…

Loš seks vam je sigurno poznata stvar. Obično je posljedica umora i stresa ili nedostatka fizičke privlačnosti.

Ali sada su naučnici identifikovali šta je to loš orgazam. U novoj studiji, objavljenoj u magazinu “Archives of Sexual Behavior”, opisali su ovu pojavu i dodali poneko objašnjenje zašto se događa loš seks.

Šta otkriva loš orgazam?

Postoje oni orgazmi koji nisu uživanje, čak su i neprijatni i mogu da ostave jednake posljedice na vašu vezu, seksualnost i psihičko zdravlje. Studija se bazirala na podacima prikupljenim od 726 ispitanika.

Napominjemo da se ovde govori o orgazmu kao posljedici odnosa na koji su pristala oba partnera.

Jedan od razloga koji se u studiji spominje je upuštanje u odnos kako bi se izbjegli problemi. Na primjer, ne želite da se svađate s partnerom zbog nedostatka seksa, pa ste jednostavno pristali. Orgazam koji uslijedi ne ostavlja osjećaj zadovoljstva jer za njega niste bili posebno raspoloženi.

Drugi razlog: Osjećate obavezu da ga postignete

“Istraživanja su pokazala da je osjećaj pritiska da orgazam mora da se postigne odgovoran za stres i tako dolazi do negativnih emocija”, napisali su autori studije.

“Na primjer, muškarci i žene često kažu kako su osjećali obavezu da stupe u odnos i dožive orgazam kako ne bi prema partneru ispali bezobrazni”, dodaju.

Drugim riječima, kada je pritisak prisutan, orgazam neće biti toliki užitak.

Drugi razlozi za loš orgazam mogu biti zdravstvene prirode i oni utiču na osjećaj zadovoljstva. Jedan učesnik izjavio je da orgazam u takvim situacijama nema istu emotivnu i psihičku komponentu i može da bude bolan.

Ponekad je orgazam loš jer među partnerima nema povezanosti, a jedan učesnik je dodao da je znao koji je cilj, pa je samo želio sve da ubrza kako bi se što prije završilo.

Zaključak bi bio da mnogo faktora utiče na to hoće li orgazam biti dobar ili loš, a činjenica da ste ga doživjeli ne mora da znači da ste u njemu i uživali, piše Ordinacija.hr(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,