Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ako se ne vidite u budućnosti, stajaćete u mjestu: Pokrenite se…

Preuzmite sliku

Ako svoju sadašnjost i svoje buduće”ja” vidite kao dvije različite osobe, teško ćete moći da se motivišete na promjene koje mogu koristiti tome da čuvate zdravlje, uštedite i pripremite se za zrele godine.

“Nekad sam bila posve indiferentna prema vježbanju, dodacima ishrani i onima za njegu, pa i prema kremi za sunčanje. Toliko indiferentna da bi i moji najopušteniji prijatelji bili zabrinuti. Ne samo da nisam mogla vidjeti kako bi mi mogli koristiti ne samo tada, nego nisam mogla zamisliti da će mi ikad u životu biti potrebni. No, sad razumijem zašto su važni”, piše psiholog Perpetua Neo, saradnica portala “Mind Body Green”.

Dodaje kako bi nauka to jednostavno objasnila: Njen ventromedijalni prefrontalni korteks nije se aktivirao kad je razmišljala o svom “budućem ja”. Drugim riječima, svoju sadašnjost i svoje buduće ja vidjela je kao dvije različite osobe. Studije su pokazale da je u takvoj situaciji manje vjerovatno da ćemo raditi stvari koje su dobre za nas, poput vježbanja, štednje novca ili toga da uzimamo vitamine. Takođe, vjerovatnije je da ćemo koristiti svaku priliku za uživanje.

Kako se povezati sa svojim “budućim Ja”:

1. Pronađite svoju svrhu

Ljude često nešto podstakne na promjene: Burn out, gubitak voljene osobe, prekid toksične veze, gubitak ili promjena posla i slično. Kad smo motivisani, svi smo opušteniji prema tome da se ipak upustimo u promjene. Nažalost, motivacija se lako izgubi, tako da na nju ne možete da računate.

Kad motivacija počne da slabi, prisjetite se upravo prijelomne tačke: To je bila vaša zastava “nikad više”. Kad god se opirete promjenama koje bi trebalo da budu korisne za vas ubuduće, zapitajte se: Vodi li me to bliže osobi kakva želim da postanem?

2. Razmislite o ljudima koji vas okružuju

Biti u blizini ljudi koji cene svoje buduće ja vjerovatno će i vas podstaći da tako razmišljate. Ako poznajete nekoga ko je disciplinovan, razgovarajte s njim o tome kako su prebrodili trenutke kad im se nije dalo da nastave s brigom o vlastitoj budućnosti, te kako su se uspjeli da se drže planova. Zatražite savjet o tome kako da rasporedite vrijeme, novac i energiju kako biste ispunili svoje buduće ciljeve, prenosi Super žena.

3. Krenite malim koracima

Započnite s jednom ili dvije male navike, a kad one postanu nešto što radite na autopilotu, dodajte još jednu i tako dalje. Važno je da postavljate ciljeve koji za vas imaju smisla, a ako je potrebno, obratite se stručnjaku da biste odredili šta je najbolje za vas.

4. Prestanite da govorite “ne mogu” i počnite da govorite “neću”

Umjesto da kažete ‘Ne mogu da ostanem budan do kasno, sutra moram da radim’, recite: ‘Neću da ostanem pred TV-om do kasno, sutra moram da radim’.

JeffHaden, govornik i autor knjige o motivaciji piše: “Ne mogu” je odluka koja se temelji na spoljnim uzrocima ili razlozima, dok “Ja neću” sadrži odluku i zvuči kao dio onoga što jesmo. Jezik koji koristimo važan je i ta razlika u jednoj riječi može da promijeni vaš način razmišljanja, dajući vam više moći nad situacijom.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,