Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ako možete ovo namirisati, onda ste ovisni o kafi…

Ako se svakog dana, umjesto jednom šoljom, počastite s barem tri ili četiri šolje kafe, velika je vjerovatnoća da vam je ova kofeinska navika izmakla kontroli. Ali, kako to možete znati sa sigurnošću? Istraživači sa Univerziteta UK u Portsmouthu otkrili su da postoji jedan način da otkrijete jeste li ovisni o svojoj jutarnjoj šolji sreće – obratite pažnju na to primijetite li miris slabe kafe ili ne.

Ovaj tim naučnika je krenuo utvrđivati ​​razlike u načinu na koji ljudi reaguju na miris kafe ovisno o tome jesu li ili nisu veliki potrošači ovog napitka. U konačnici su otkrili da su uobičajeni kafopije daleko osjetljiviji na miris kave i mogu nanjušiti čak i sitne tragove kofeina u najslabijoj šoljici kafe.

“Otkrili smo da što je veća upotreba kofeina, to je brže osoba prepoznala miris kafe”, objasnio je dr. Lorenzo Stafford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Stafford i njegov tim također su otkrili da oni s jakom željom za kafom imaju veću sposobnost otkrivanja kofeina: osjetljiviji su na miris kafe i brže je namirišu, prenosi index.hr.

“Oni koji konzumiraju više kofeina uspjeli su otkriti miris jako razrijeđene kafe u mnogo nižim koncentracijama”, rekao je Stafford. Ta se sposobnost povećavala s njihovom jačinom žudnje. Dakle, što su više željeli kofein, imali su izraženiji osjet njuha“, dodao je.

Njihova su otkrića bila u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su utvrdile da količine tragova različitih tvari mogu izazvati žudnju kod ovisnika, navodi Best Life.

Dakle, kad sljedeći put nanjušite miris kafe iz udaljenog kafića ili primijetite da vam udaljena šoljica kafe sumnjivo miriše, vrijedi se zapitati je li vaša kofeinska navika otišla predaleko. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,