Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

70-godišnjakinja postala prvakinja u bodybuildingu unatoč artritisu

Preuzmite sliku

70-godišnja Rebecca Woody dokazala je da su čuda moguća. Naime, nakon što su joj ljekari dijagnosticirali artritis i upozorili je da više neće moći dizati tegove, ona je osvojila prvenstvo u bodybuildingu.

Woody je odrasla uz oca fitness fanatika pa je i sama postala personalna trenerica. S dijagnozom artritisa, teške, hronične, upalne bolesti vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima, suočila se još 1982. Iako su joj ljekari savjetovali da odustane od dizanja teških tegova, odlučila im je dokazati da su u krivu, prenosi index.hr.

Njena strast za tegovima joj je bila motivacija. U bodybuilding se zaljubila u ranim tridesetim godinama kada je odlučila smršai nakon rođenja trećeg djeteta. Od tada je sudjelovala u brojnim takmičenjima, a najviše se ponosi titulom prvakinje bodybuildinga u kategoriji starijih od 35 godina koju je osvojila u aprilu 2019. kao najstarija sudionica.

 • “Oduvijek sam bila manja od vršnjakinja pa se nisam isticala u sportovima kao što su nogomet, košarka, odbojka i rukomet, ali uvijek sam davala sto posto od sebe zbog oca. Nisam ga željela osramotiti. Dok sam odrastala, mogućnosti za žene nisu bile poput današnjih. Brat mi je bio bokser, imao je nekoliko tegova koje sam podizala kada on nije bio kod kuće”, otkriva Woody za Daily Mail.

  Nakon što je njen brat 1984. iselio iz zajedničkog doma, a ona se i dalje borila s viškom kilograma koje je nakupila tokom treće trudnoće, upisala se u teretanu.

  “Dijagnosticiran mi je reumatoidni artritis. Ljekari su mi preporučili da ne dižem tegove, ali već 1986. sam sudjelovala u prvom bodybuilding natjecanju”, dodala je.

  Stručnjaci u teretani su joj pomogli osmisliti plan prehrane i pokazali kako pravilno pozirati.

  “Bila sam najstarija na pozornici, a tako je i danas. Moja ljubav prema sportu i neodustajanje su mi pomogli ublažiti simptome artritisa i bolest me nikad nije zaustavljala ili ograničavala”, kaže Woody.

  Dizanju tegova duguje odličnu formu i kondiciju na kojoj joj zavide vršnjaci, kako muškarci, tako i žene.

 • “Muškarci se s posebnim poštovanjem odnose prema meni. Od žena sam dobivala razne komentare na račun izgleda, ali time se više ne zamaram. Toliko dugo se ovime bavim da sam razvila navike koje su mi poput pranja zuba ili četkanja kose. Nemojte me krivo shvatiti, jedem pizzu i meksičku hranu, pijem koktele i volim dobro vino, ali u svemu treba biti umjeren”, zaključila je. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje