Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

7 stvari koje bih voljela da sam znala o oporavku nakon carskog reza…

Preuzmite sliku

Iako je svaki carski rez iskustvo za sebe, postoje neke stvari koje možete očekivati nakon ove hirurške intervencije, a koje je podijelila jedna mama…

Moja druga trudnoća završila se neočekivano carskim rezom i dok sam se trudila da prikupim što više informacija, opet su postajale stvari koje nisam znala o carskom rezu, a jedna od njih je i oporavak nakon njega.

Svaka žena je individua za sebe i svaka će imati drugačije iskustvo, naravno, ali evo šta je ono što ja mogu da podijelim sa vama kada je riječ o oporavku nakon carskog reza:

Morate da budete strpljivi

Nakon carskog reza, moja mama i suprug radili su apsolutno sve umjesto mene, pa čak su i uspavljivali sina. Hej, to je ono što bi ja trebalo da radim! S obzirom da sam inače takva po prirodi, nisam mogla da izdržim da se vratim u normalu. Željela sam da dokažem da mogu ponovo da budem ona stara ja. Budući da sam se nakon prve dvije sedmice osjećala bolje, toliko da mogu da hodam okolo, odlučila sam da počnem i da obavljam neke kućne poslove kao što je skupljanje prljavog veša ili trčanje s mojim starijim djetetom. Uprkos tome što mi je sve to bilo izričito zabranjeno, smatrala sam da mogu. Pogrešno! Na teži način sam saznala da prisiljavanje tijela da uradi nešto za šta nije spremno može samo još više odložiti oporavak.

Oporavak može biti težak i za vaše starije dijete

Ovo je bio najteži i najneočekivaniji deo oporavka nakon carskog reza. Rečeno mi je da ne smijem da podižem apsolutno ništa sem bebe. Međutim, imala sam i devetnaestomjesečnog sina koji je jedva čekao svoj red. Ako svemu tome dodamo da nije bio pretjerano radostan zbog novog člana porodice, možete da zamislite kako mu je bilo kada njega nisam htjela da podignem. Nije mogao da razumije zbog čega je tako i odjednom je postao hladan i ljut. Mislio je da više ne želim da provodim vrijeme sa njim. Nikada u svom životu nisam pomišljala da nešto može da utiče na naš odnos, a kada se to desilo brinula sam može li ponovo uopšte biti kao prije. Srećom, sve je bilo po starom onog trenutka kada sam povratila svoju snagu i uzela u naručje svog mališana.

Lijekovi protiv bolova nisu vaši neprijatelji

Nakon otprilike četiri sata bez bola trećeg dana od carskog reza, bila sam sigurna da bi to bilo to što se bolova tiče – neće mi više biti potrebni lijekovi. Malo je boljelo, ali ništa toliko strašno što jedna super mama ne može podnijeti. Međutim, nije bilo potrebno puno kako bih shvatila da sam pogriješila kada sam prestala da pijem lijekove. Probudila sam se u sred noći previjajući se od bolova, ne mogavši čak da dohvatim ni kutiju s lijekovima.

Razmatranje vaše stolice postaće sasvim normalna stvar

Najmanje nekoliko dana. Prije nego što napustite bolnicu, vaš doktor će morati da zna da li ispuštate gasove, kao i da li imate normalne pokrete crijeva. Iz tog razloga postavljaće vam neka prilično direkta i pomalo neprijatna pitanja. Ja sam bila prilično stidljiva da odgovaram na neka, što je donekle i normalno, budući da o tome ne razgovaram ni sa kim, a posebno ne sa potpunim strancima.

Smijeh nije baš najpoželjniji

Kada sam bila u krevetu, oporavljajući se polako od operacije, vrijeme sam uglavnom provodila listajući svoj Facebook i gledajući smiješne Youtube snimke. Vrlo brzo sam shvatila da smijeh nikako nije dobra ideja nakon carskog reza. Imala sam utisak da mi konci lagano pucaju. Dobra stvar je da znate da, ukoliko osjetite da ćete da kihnete ili se zakašljete, nasmijete, treba da stavite jastuk preko konca i lagano pritisnete. To stvarno pomaže.

Tuširanje je komplikovano

Možda nikada niste ispustili sapun dok se tuširate, ali, garantujem da će vam se to desiti kada se budete oporavljali od carskog reza. Osim ako nemate nekog u kupatilu ko će to uraditi umjesto vas, trebalo bi da zavežete kanap za sapun. Podizanje sapuna neće biti opcija neko vrijeme. A što se tiče prva dva tuširanja nakon carskog reza, vaš partner će vjerovatno morati da vas istušira od koljena na dole.

Krvarenje ne treba da vas iznenadi

Izvinjavam se ako ću nekoga da uplašim, ali postporođajno krvarenje nakon carskog reza prepalo me je na smrt. Nakon vaginalnog porođaja, doživela sam ono što smatram “normalnim” krvarenjem. Ovo drugi put bilo je najmanje duplo od toga. Prvog dana kada je sestra došla da promijeni higijenski uložak frapirala sam se od količine krvi na njemu i uplašeno pitala da li je to normalno. Nasmijala se i ubjeđivala me da je sve to uredu. Postporođajna “menstruacija” nastavila se u vječnost, ali mi je doktor rekao i da je to normalno. Zato se pripremite i nemojte da mislite da će biti isto kao vaše prethodno iskustvo. (yumama.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,