Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

7 loših navika koje mogu izazvati požar u kući

Preuzmite sliku

S vrućinama krenula su i upozorenja o opasnosti od požara na otvorenom. Međutim, opasnost od stvaranja vatre vreba i u našim domovima. Donosimo vam listu loših navika koje mogu izazvati požar u kući…

1. Krivo spajate električne aparate. Uvijek morate ostaviti prostora okolo električnih aparata jer ne smijete dozvoliti toplini koju stvaraju da se generira. Svi veliki kućanski aparati poput šporet, frižidera i mašine za pranje veša moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabla. Ako nekoliko velikih aparata uključujete u struju preko jednog kabela, riskirate kratki spoj koji može uzrokovati požar.

2. Odlazite iz kuhinje dok je šporet upaljen. Jedan od najčešćih uzroka kućnih požara je kuhanje. Potrebno je nekoliko sekundi da plin ili električna ploča izazovu vatru pa zbog toga vatrogasci savjetuju da nikada ne odlazite iz kuhinje dok kuhate.

3. Koristite stare i oštećene produžen kablove. Oni mogu uzrokovati strujni udar i također povećavaj rizik od požara u domu. Vrućina i iskre koje stvaraju ‘otvorene’ žice u kablu može doći u dodir s bilo kojim zapaljivim predmetom (tepih, plahta, kuhinjska krpa) i u roku od 30 sekundi uzrokovati požar.

4. Ostavljate električne aparate upaljene kad izlazite iz kuće. Mnogi danas imaju naviku npr. otići do prodavnice dokmašina za veš radi. Stručnjaci i vatrogasci savjetuju da nikada ne ostavljate električne aparate ‘u pogonu’ bez nadzora.

5. Ne čistite sušilicu za veš. Tačnije, filter sušilice i prostor okolo bubnja u kojem se skupljaju ostaci tkanina. Oni će se nakupiti bez čišćenja, a toplina koju proizvodi sušilica mogla bi ih zapaliti.

6. Ne gasite svijeće. Zapamtite da jedna mala svijeća može uzrokovati veliki požar, a vama je potrebna sekunda da ju ugasite. Lako se prevrnu ili ih vaši kućni ljubimci mogu srušiti, piše Zadovoljna.hr.

7. Odgađate čišćenje dimnjaka. Kreozot je opasna tvar koja se nakuplja prilikom paljenja drva i jedan je od glavnih uzroka požara u dimnjaku. Dva puta godišnje pozovite dimnjačara da očisti i pregleda dimnjak, jednom prije početka sezone grijanja i nakon nje, ali po potrebi i tokom sezone ako primijetite da vaš dimnjak jako kadi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,