Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

600 kalorija manje: Trik za kremastu i sočnu francusku salatu bez hrpe majoneze

Preuzmite sliku

Kakav bi to blagdanski stol bio bez francuske salate? Riječ je zapravo o ruskoj Olivier salati koji smo posvojili i modificirali, a koja se tradicionalno priprema za Božić, ali i ostale proslave, od graška, mrkve, krompira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Majoneza povezuje sve povrće u jednu sočnu i kremastu cjelinu. Međutim ista značajno povisuje kalorijsku vrijednost ove salate. U 100 grama majoneze naći ćete oko 680 kalorija, a svi oni koji su barem jednom pravili francusku salatu znaju da s tom količinom nećete napraviti veliku zdjelu.

Da bi smanjili kalorije i masnoće u salati neke dame posežu za kiselim vrhnjem jer ono ima tek trećinu kalorija od majoneze – otprilike 195 kalorija u 100 grama. Međutim postoji još kremastija i bogatija niskokalorična varijanta.

Riječ je dakako o grčkom jogurtu koji ima tek desetinu kalorija majoneze – oko 60 kalorija na 100 grama (ovisno o brendu). Grčki jogurt je kremast, pun okusa, a sadrži i prijeko potrebne bjelančevine koje grade sve mišiće u tijelu.

Recept za francusku salatu:

450 grama zaleđene mješavine graška i mrkve za francusku salatu

100 grama kiselih krastavaca

100 grama grčkog jogurta

3 krompira

3 jaja

1 vrećica (90 grama) majoneze

1 čajna kašikica senfa

sol i biber po želji

  • Priprema:

    1. Skuhajte krompir u kori i jaja „na tvrdo“. Ohladite ih do kraja, odstranite im koru / ljusku i narežite na otprilike iste kockice.

    2. Skuhajte mrkvu i grašak prema uputama s vrećice, pa pomiješajte s krompirom i jajima.

    3. Narežite kisele krastavce na otprilike istu veličinu kao i ostalo povrće.

    4. Umiješajte u povrće majonezu, grčki jogurt i senf. Sve dobro promiješajte.

    5. Posolite i pobiberite po želji.

    6. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Prijatno! (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,