Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

6 pravila dobrog izvinjenja: Priznaj greške i ne prebacuj krivnju

Preuzmite sliku

Prije samog izvinjenja treba samome sebi priznati u čemu ste pogriješili i to reći drugoj strani. Treba preuzeti odgovornost za svoje postupke, a ne se izmotavati.

Priznajte u čemu ste pogriješili

Izvinjenje ne može odmah popraviti stvari, ali može pomoći u obnovi odnosa i to samo ako je iskreno. Prije nego li se izvinite valja najprije priznati samome sebi u čemu ste pogriješili. Druga strana će tako lakše oprostiti ako zna da krivac zna gdje je pogriješio i čime ih je uvrijedio.

Ne prebacujte krivnju na drugu stranu

Najbolje se ne izviniti, ako to zaista ne mislite jer ćete time samo dodatno povrijediti drugu stranu.  “Nisam tako mislio, ali tvoj stav je…” – takvim frazama prebacujte krivnju i pokazujete da i dalje ne mislite kako je problem u vama već u nekome drugome. Najbolje je preuzeti odgovornost i izviniti se, ali tako da ne uvrijedite svoju bolju polovicu ili prijatelja još više.

Iskrenost se vidi na licu, a ne u poklonima

Toplo i iskreno izvinjenje vidjet će se na licu i u tonu glasa bolje nego bilo koji skupocjeni poklon. Velike geste tek privremeno rješavaju stvari dok se problemi i dalje samo gomilaju. Pokloni ne poručuju da vam je žao već se shvaćaju kao mito.

Zaboravite na polovična izvinjenja

Polovična izvinjenja ne koristi nikome i samo pogoršava stvari. Umjesto “nisam tako mislio” ili “pretjeruješ” recite nešto poput “pogriješio sam” ili “nisam to trebao napraviti”.

Pokažite da se loše osjećate zbog svojih postupaka

Pokažite da se istinski kajete zbog svojih postupaka i znate da su isti nekoga povrijedili. Time priznajete njihovu bol, ali i pokazujete kako se i vi “grizete” zbog svojih riječi, piše All Women Stalk.

Najbolje se izviniti što prije

S izvinjenjem ne treba čekati predugo i najbolje se izviniti što prije. Pričekajte tek toliko dok se stvari ne smire, ali ne predugo jer će se stvari samo zakomplicirati. Što druga strana ima više vremena za razmišljanje to će više analizirati vaše postupke i greške. To može izroditi samo još veće zamjeranje. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: