Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

6 opasnih predmeta u domu: Izazivaju astmu, alergiju, a neki su i kancerogeni

Preuzmite sliku

Nedavne studije pokazale su da moderni domovi ipak nisu toliko bezbijedni i da kriju supstance koje ugrožavaju zdravlje

Brojni proizvodi koji se nalaze u našem domu sadrže sastojke koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Zato je najbolje da ih se riješite ili koristite u manjim količinama… Nedavne studije pokazale su da moderni domovi ipak nisu toliko bezbijedni i da kriju supstance koje ugrožavaju zdravlje, prenosi Yumama.com.

Oslobodite se ovih kancerogenih proizvoda i obezbijedite sebi i svojoj porodici zdravo okruženje:

Osvježivači prostora

 • osvježivač-zraka
 • Stručnjaci su utvrdili da mnogi osveživači pogoršavaju astmu i utiču na reproduktivni razvoj, ali i da su prepuni toksičnih i opasnih materija, koje su kancerogene. Korištenjem osvježivača koncentracija štetnih materija u unutrašnjosti našeg doma je 100 puta veća nego u spoljašnjem prostoru. Umjesto toga, najbolje je da koristite eterična ulja, jer imaju isti efekat, a ne štete našem zdravlju.

  Svijeće

  Studija Komisije za bezbjednost potrošačkih proizvoda u Americi pokazala je da 40 posto svijeća, koje se mogu naći u slobodnoj prodaji, sadrži olovne žice unutar fitilja. Obično se ovakvi fitilji mogu naći na mirisnim svijećama. Naime, mirisna ulja omekšavaju vosak, a proizvođači dodaju olovo kako bi napravili čvrst fitilj. Izloženost velikim količinama olova posebno je štetno za mališane, može dovesti do poremećaja hormona, problema u ponašanju, teškoćama u učenju i drugim zdravstvenim problemima.

  Boje i lakovi

  Boje i lakovi sadrže isparljiva jedinjenja koja dovode do pojave raka, ali i brojnih drugih oboljenja. Djeca su posebno osjetljiva na ove toksine, jer je njihov imuni sistem nedovoljno razvijen. Budite oprezni u rukovanju sa takvim proizvodima i umjesto njih koristite boje na bazi biljaka. Takođe, koristite ljepak, boje i markere na bazi vode, a izbjegavajte one koji sadrže aceton, heksan, heptan ili toluen.

  Šamponi

  Možda ste iznenađeni, ali treba da znate da su obični šamponi prepuni otrova. Međutim, uticaj ovih toksina se još uvijek testira, pa naučnici nisu sigurni da li izazivaju rak ili ipak ne. Kako god, ne treba rizikovati, pa je preporučljivo da umjesto kupovnih šampona napravite sami prirodan šampon. (Na primjer, ogulite limun i zajedno sa oguljenim krastavcem ga ubacite u blender).

 • dezodorans
 • Antiperspiranti

  Obični dezodoransi i antiperspiranti uglavnom sadrže sastojke koji mogu da izazovu rak. Ovi proizvodi su napravljeni tako da ostaju na našem tijelu dugo nakon nanošenja, što povećava apsorpciju hemikalija kroz kožu. Izbjegavajte opasne proizvode i koristite prirodne alternative.

  Tuš zavjese

  Platične zavjese za kadu i tuš kabinu oslobađaju otrovne hemikalije. One emituju opasne supstance tj. isparljiva organska jedinjenja.

  Smanjite upotrebu ovih proizvoda i vaš dom će sigurno biti bolje mjesto za život.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje