Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

50/50: Kako da ubijedite partnera da preuzme dio obaveza u kući

Preuzmite sliku

Ovi jednostavni savjeti će podstaći vašeg dragog da bude pravi partner, kakvog stvarno zaslužujete…

  • nered-svadja-kuca-dom-zena-muskarac-svadja-par-odjeca
  • Oboje ste zauzeti na poslu, pa zašto onda uvijek vi zaglavite sa kućnim poslovima? Sharon Meers i Joanna Strober, autorke naslova Getting to 50/50, otkrivaju vam kako da ubijedite dečka da uradi svoj dio.

    1. Tražite ono što vam treba i budite precizni

    Smatrate da bi vi i vaš partner podjednako trebalo da čistite po kući, ali on nema sposobnost čitanja vaših misli. Zato zatražite to od njega – lijepo, a ne kritikujući ga – i saslušajte njegov odgovor. Ako kažete: „Želim da pomažeš više u kući“, nećete postići onoliko koliko biste mogli riječima: „Hajde da se dogovorimo oko kućnih poslova i podijelimo obaveze.“ Možda se desi da on dobije ideje kako da neke stvari obavite bolje i/ili brže.

    2. Budite direktni (ne naredbodavni)

    Posmatrajte listu kućnih poslova kao nešto čime oboje treba da se pozabavite. Ako jedno od vas treba da bude kod kuće dok električar popravlja veš-mašinu, dogovorite se ranije ko će to biti. Na taj način to jasno postaje zajednička odgovornost. Kako se bliži datum zakazane popravke, dogovorite kome je od vas dvoje lakše da se izvuče sa posla na jedan sat.

    3. Sakupite „kredit“, a onda ga „unovčite“

    Većina dana nije 50/50 u pravom smislu riječi – to je racionalna podjela zasnovana na činjenici čiji je raspored više natrpan. Ali kao što sabirate svoje zasluge kod šefa, i vaš momak i vi možete da bilježite svoj doprinos koji možete da „unovčite“ u danima kada ste previše zauzeti. Tako, ako ste uradili više nego što je trebalo u toku nekog dana, zaslužili ste slobodno vrijeme

  • veza
  • da izađete sa drugaricama, dok on čuva djecu ili se bavi kućnim poslovima.

    4. Stvorite vrijeme za vas dvoje

    Posao zauzima najveći dio vašeg vremena (a ako imate djecu to znači još manje vremena samo za vas dvoje). Ali zajednički ručak na sat vremena, izlazak subotom uveče, ili čak i 20-minutna šetnja, mogu ponovo da vas zbliže i podsjete vas da je on još sjajan momak u koga ste se zaljubili.

    (cosmopolitan.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,