Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

5 neobičnih promjena za koje je kriv menstrualni ciklus

Preuzmite sliku

Dobro je poznato kako menstrualni ciklus može uticati na raspoloženje i ponašanje žene. No, jeste li znali da PMS ili pak ovulacija utiču i na vaš izgled i privlačnost? Donosimo 5 neobičnih stvari za koje je kriva menstruacija, tačnije periodi ovulacije i PMS-a

Menstrualni ciklus donosi brojne promjene u ženskom tijelu, ali i ponašanju

1. Koža mijenja boju i strukturu

Koža tokom cijelog ciklusa nekoliko puta promijeni strukturu. I dok tijekom PMS-a i menstruacije koža može postati blijeda, hrapavija i beživotna, u razdoblju ovulacije koža, a posebno ona na licu je najblistavija i najrumenija. I ovaj efekt se povezuje s ugrađenim ljudskim porivom za produljenje vrste zbog kojeg su žene tijekom plodnog razdoblja muškarcima najzgodnije.

2. Povećana želja za kupovinom

Slijedeći put kada krenete u šoping nemojte ići za vrijeme PMS-a jer ćete potrošiti više nego što ste planirali, a kupovina neće biti kvalitetna.

Naime, znanstveno je dokazano kako su žene u tom razdoblju sklonije impulsivnom šopingu tokom kojeg kupujemo stvari koje nam ili ne trebaju ili pak koje nam se uopće ne sviđaju te ih nećemo nikada nositi.

3. Oštriji osjećaj njuha

Tokom ovulacije, ženska osjetila postaju izraženija. U tom razdoblju menstrualnog ciklusa žene imaju najizraženiji njuh te mogu nanjušiti, a time i reagovati na mirise koje prije nisu osjećale.

Osim ugodnih i neugodnih mirisa iz okoline, ono što žene mogu osjetiti tokom ovulacije je i miris muškog tijela izazvan androsteronom – muškim hormonom na čiju prisutnost žene itekako reaguju. Pojačani osjet ženama dozvoljava da ‘nanjuše’ muškarca koji ih privlači.

4. Nošenje privlačnije odjeće

Tokom ovulacije žene su sklonije dotjerivanju, ali i nošenju otvorenije, naglašenije, ženstvenije i izazovnije odjeće.

U tom razdoblju žensko samopouzdanje je najviše pa nije niti čudno da će većina žena upravo u ovom dijelu ciklusa rado izaći s prijateljicama, primjećivati muškarce oko sebe, a ako su slobodne, rado će krenuti u potragu za ‘onim pravim’. Isto tako, u ovom razdoblju želja za seksom je na najvišem nivou.

5. Fatalna privlačnost

Nemojte se čuditi ako vas muškarci više oblijeću dok ovulirate i ako ih vi u tom periodu doživljavate šarmantnijima i zabavnijima nego inače.

Majka priroda pobrinula se da su žene muškarcima u razdoblju najjače plodnosti privlačnije i obrnuto, a sve kako bi postojala veća vjerovatnoća za stvaranjem potomstva. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,