Ponedjeljak, 17. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

4 vrste tkanina koje nije dobro prati s omekšivačem

Preuzmite sliku

Kada odjeći želimo dati malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače.

Omekšivači će zaista omekšati tkaninu, reducirati statički elektricitet i dodati miris našoj odjeći. Međutim, neke tkanine ne bi se smjele tretirati omekšivačem.

1. Tkanine od mikrovlakna. Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima tkanine od mikrovlakna izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem polako ćete uništiti njihovu učinkovitost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odjeća. Većina sportske odjeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprječava u apsorbiranju tjelesnih tekućina.

3. Odjeća od nezapaljivih tkanina. Mnoga radna odjela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mjestima gdje ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno djeluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i čini ih zapaljivima, piše Dnevnik.hr.

4. Peškiri. Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprječava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odjeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj “voska” zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebali. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: