Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

3 dijetalne zamjene za krompir, tjesteninu i hljeb

Preuzmite sliku

Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome šta i koliko jedete. Ako vam nedostaje ideja, a ne želite ostati gladni, isprobajte zamjene za hljeb, tjesteninu i krompir s minimalno kalorija i maksimalno nutritivnih sastojaka koje možete jesti koliko god i kad god želite

Zamjena za krompir

Ova namirnica može se pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija pa je s time idealna je zamjena za krompir.
Želite li cvjetaču ili karfiol pretvoriti u ukusan prilog skuhajte je i pripremite kao krumpir te pretvorite u pire. Isto tako, kuhana cvjetača začinjena s malo soli, papra, maslinovog ulja i octa postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.

Zamjena za hljeb

Hljeb je vrlo popularna namirnica koja je usko povezana s debljanjem. Ako ste i vi ovisnik o hljebu te ne možete niti zamisliti obrok bez njega, donosimo alternativu. Riječ je o hljebu bez trunke brašna koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu. Donosimo recept:

Sastojci:
-3 jaja
– 100 grama sirnog namaza
– 1/2 kašikice praška za pecivo
– prstohvat soli
– papir za pečenje

Priprema:
1. U jednu zdjelu izdvojite bjelanjke, dodajte malo soli i istucite ih u snijeg.

2. U drugu zdjelu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu.

3. U dobijenu smjesu postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješajte kako bi zadržao volumen.

4. Na tepsiju raširite papir za pečenje, kašikom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva.

5. Tepsiju stavite u zagrijanu rernu te pecite peciva oko 25 minuta na 150 stupnjeva celzijusa.

Savjeti:

– Kada peciva izvadite iz rerne iznenadit će vas njihov izgled sličan kuhanom bjelanjku, no ne dajte se zavarati, upravo takvi moraju biti, ali ne i zadugo. Naime nakon što se u potpunosti ohlade, peciva je važno pospremiti u posudu s hermetičkim poklopcem, te ih ostaviti preko noći. U tom periodu u potpunosti će promijeniti teksturu i početi nalikovati hljebu.

– Hljeb će ispasti vrlo izdašan i mekan, idealan uz saftna jela i za sendviče.

– Pecivo prerežite i napunite ga salamom ili pečenim pilećim prsima, mozzarellom i svježim povrćem po želji.

– Pecivo možete napuniti i slatkim namazima te ga jesti i kao desert.

Zamjena za tjesteninu

Tjestenina je mnogima glavni dio brzinskog obroka koji se može pripremiti u svega pola sata. No iako je vrlo ukusan dodatak jelima, tijesto nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate izgubiti pokoji kilogram viška. Želite li izbjeći ugljikohidrate na tanjuru donosimo recept za najzdravije špagete koje možete jesti do mile volje:

Špageti od tikvica s piletinom u umaku od paradajza i boslijka

Sastojci:
– 1 kašika maslinovog ulja
– 20 dkg pilećih prsa
– 1 do 2 češnja češnjaka
– 1 manja glavica luka
– 300 g pasiranog ili sjeckanog paradajza
– 2 srednje tikvice narezane na trakice
– Sol, papar
– Svježi ili sušeni bosiljak

Priprema:
1. U veći, plitki lonac za umak ugrijte ulje te dodajte komadiće piletine, sol i papar.

2. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobijeli) te dodajte nasjeckani luk i češnjak.

3. Sve zajedno kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran te dodajte paradajz.

4. Ostavite da zakuha te potom smanjite vatru i ostavite da se lagan krčka oko 5 minuta.

5. Dodajte bosiljak te po potrebi još soli i papra i kuhajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se umak ne zgusne.

6. Na kraju, u umak ubacite narezane tikvice te ih još par minuta prokuhajte dok ne postanu ‘al dente’.

Savjeti:
– Špagete možete servirati posipane s malo parmezana i uživajte u ukusnom dijetalnom obroku.

– Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinirati sa svim umacima koje ste dosada radili uz klasičnu tjesteninu.

– Umjesto da ih odmah ubacite u umak, tikvice možete skuhati posebno u slanoj vodi te servirati prelivene umakom. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,