Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

26-godišnja djevojka usvojila 14-ero djece nakon volontiranja u sirotištu

Preuzmite sliku

Letty McMaster (26) iz Ujedinjenog Kraljevstva imala je samo 18 godina kada je mjesec dana volontirala u sirotištu u Africi, a to je bio put koji joj je promijenio cijeli život. Na kraju je tamo ostala tri godine kako bi pomogla djeci koju je upoznala, a kada se sirotište zatvorilo, usvojila je devetero djece koji bi inače postali beskućnici.

Sedam godina kasnije, postala je legalni skrbnik svoj toj djeci, ali i još petero njih koje je upoznala na ulici i u sigurnoj kući koju vodi, prenosi Večernji list.

– Ova djeca su moj cijeli život. Odgajam ih kao da su moja i oni mi pomažu kroz ova teška vremena. Oduvijek sam htjela pomoći djeci u sirotištu, ali nikad nisam očekivala da ću napraviti sve ovo. Iako sam roditeljska figura u porodici onoj djeci koja nikad nisu imala roditelje, većini sam više kao starija sestra, jer nije velika razlika u godinama između nas. Stvarno sam poput svake majke koja odgaja tinejdžere – rekla je Letty.

 • U pauzi između završetka srednje škole i početka fakulteta, pridružila se putovanju u Tanzaniju za pomoć u sirotištu. Međutim, brzo je shvatila da su djeca u tim sirotištima fizički i mentalno zlostavljana – njihovi skrbnici krali su novac koji im je poslan za pomoć i hranili ih samo jednom dnevno.

  – Odlučila sam se za Tanzaniju nakon što sam saznala brojke siročadi i djece koja žive na ulicama. Vrlo brzo shvatila sam pravu istinu o sirotištima i domovima. Koriste djecu kako bi izvukli novac od drugih ljudi. – objasnila je.

  Kada je sirotište zatvoreno 2016. godine, Letty se borila za pravo da otvori vlastitu sigurnu kuću u Iringi. Njen plan je uspio i otvorila je Street Children Iringa – dobrotvornu ustanovu sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 • Niko od djece nije išao u školu te su živjeli na ulicama, ali njihov život se neizmjerno promijenio nakon upoznavanja Letty.

  – Otkako imaju mjesto koje nazivaju domom, briljiraju u svom obrazovanju i svakom aspektu života. Naravno da im treba vremena da se naviknu na promjenu i obaveze koje sada imaju, ali njihova želja, odlučnost i uspjeh su ono što mi pokazuje da je svaka moja žrtva vrijedna – otkrila je.

  Letty devet mjeseci u godini živi u Iringi, gdje često radi 12 sati dnevno, a ostatak godine je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje organizuje razne dobrotvorne zabave za prikupljanje sredstva za vođenje sirotišta. Uz to, vodi i sigurnu kuću koja je otvorena tri dana u sedmici kako bi djeci s ulice pružila sklonište, hranu i sva potrebna sredstva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje