Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

15 razloga zašto da ostavite pušenje!

zabranjeno-pusenje
Preuzmite sliku

O štetnosti pušenja toliko se toga zna ali sjetili smo se još 15 razloga zbog čega nikada ne bi ni trebalo da počnete da pušite ili ako pušite, zbog čega bi trebalo što prije da prestanete sa tom nezdravom navikom.

\"zabranjeno-pusenje\"1. Frajer sa reklame za Marlboro, umro je 1997. od raka pluća. Treba li posebno isticati da je on, Vejn MekLaren, bio strastveni pušač!

2. Od cigareta ćete uvijek imati neprijatan miris iz usta kojeg je vrlo teško rješiti, bez obzira koliko se trudili.

3. Neka su istraživanja pokazala da pušačima prelomi kostiju sporije zarastaju.

4. Pušači imaju hladnija stopala i ruke zbog sporije cirkulacije.

5. S cigaretom u ruci nećete nimalo izgledati cool i privlačno. Postoji stotine drugih boljih načina za to.

6. Ako ste ikada čuli pušački kašalj kod starijih ljudi (ne zvuči baš lijepo, zar ne), dobro razmislite želite li tako zvučati jednoga dana.

7. Cigarete pojačavaju depresiju kod tinejdžera. Dok su cigarete mnogima idealno rešenje za nervozu ili glad, stručnjaci upozoravaju kako su depresivni tinejdžeri i nikotin loša kombinacija. Ovako mladi samo pogoršavaju svoje simptome.

8. Nepušači uvijek dobijaju najbolja mjesta u restoranima.

9. Pušenje je pogubno i za vaš novčanik – stavite na papir koliko na cigarete potrošite svaki mjesec i pomnožite sa 12. Taj novac na kraju godine biste mogli puno pametnije i zdravije iskoristiti, zar ne?

10. Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, ali da li znate da ugljen- monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarašnje zidove naših arterija dok ulazi u krvotok?

11. Ako pušite, zaboravite na biserni osmijeh! Zubi pušača brže se kvare i požute i puno ranije počnu ispadati od zuba nepušača.

12. Dim cigarete sadrži ugljen-monoksid koji smanjuje protok krvi u koži pa je ostavlja suhom, sivkastom i bez zdravog sjaja.

13. Istraživanja su pokazala da pušenje ubrzava starenje – pokazalo se da pušači izgledaju starije najmanje 1,4 godine od nepušača iste starosti. Dakle, ako ne želite bore, bacite cigarete!

14. Pušenje može uticati na nesanicu, a pušači su uopšteno slabijeg zdravlja nego nepušači.

15. Pušenje uništava ukus hrane – testovi su pokazali da ukusni pupoljci ili papile pušača imaju i drugačiji oblik od onih kod nepušača i da su manje povezane sa krvnim venama, što dovodi do smanjenog osjećaja ukusa.

Izvor: Economy.rs / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: