Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

109-godišnjak je posljednje godine života posvetio pletenju džempera za malene pingvine

Preuzmite sliku

Alfred Date svoje je posljednje godine života odlučio provesti radeći nešto dobro za svijet. Počeo je izrađivati minijaturne džempere kako bi zaštitio pingvine izložene izlijevanju nafte, odnosno kako bi osigurao da ostanu suhi.

Prema Daily Mailu, Date je počeo plesti još 1932. godine kada ga je šogorica učila izraditi džemper za novorođenog nećaka. Nije očekivao da će mu ta vještina koristiti pod stare dane, prenosi index.hr.

 • Nakon što se preselio u dom za stare u Umini, na obali Walesa, čuo je za program Knits for Nature koji je pozivao ljude da učine nešto za pingvine. Naime, pingvini obuhvaćeni ovim programom se oblače u džempere kako njihovo perje ne bi umrljala nafta te kako je kljunom ne bi prenijeli u usta. Nafta oštećuje perje pingvina zbog čega postaju nesposobni plivati ili loviti hranu.

  “Malim pingvinima odijevamo džempere. Posljednje izlijevanje nafte dogodilo se ovdje 2001. godine i pogodilo je 438 malih pingvina. Srećom, njih 96 posto se izvuklo, a džemperi su u tome imali veliku ulogu”, rekla je u intervjuu 2019. godine Lauren Baker iz Zadruge za spas pingvina.

  Date nije dugo dvojio i odmah je počeo s radom. Pleo je divne džempere i trudio se da njegove kreacije budu najkvalitetnije. Bio je najstariji muškarac uključen u rad ovog društva.

  Date je umro 2016. godine, u dobi od 109 godina.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,