Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

10 stvari koje nikada ne trebate reći ženi koja pokušava da zatrudni

Taj period pokušavanja je dovoljno traumatičan sam po sebi…

1. “Kad ćeš imati djecu?” Šta god radili, ne pretpostavljajte da zato što žena već nije trudna ne znači da ne pokušavaju dobiti bebu. U stvari, možda pokušavaju godinama i bore se, do koljena su u IVF postupku te emocionalno i fizički iscrpljeni od svega toga, a zadnja stvar koja im je potrebna je ovo pitanje.

2. “Koliko teško može biti da zatrudniš?” Zapravo, začeti je zeznuto. To nije samo seks. To je seks dok žena ovulira i uključuje pravi poredak stvari u pravom trenutaku. A čak i nakon svega toga, možda ne uspije.

3. “Ja/moja prijateljica/sestra/rođaka je zatrudnjela iz prvog pokušaja!” Znate da je svaki par drugačiji, zar ne?

4. “Desit će se kada prestanete pokušavati!” Da li će? Jeste li doktor sa doktorskim radom iz pokušavanja? Ako ne, ne žele čuti ove riječi.

5. “Jesi li pokušala sa akupunkturom?” Vjerovatno je svaka žena koja pokušava da zatrudni iskušala razne ideje. Akupunktura? Obavljeno. Masaža? Obavljeno. Dobijanje na težini? Obavljeno. Gubljenje na težini? Obavljeno. Herbalni pripravci? Obavljeno. Joga, meditacija, vježbanje, ishrana, praćenje ovulacije? Sve je isprobano.

6. “Uh, mrzila sam biti trudna”. Ovime se žalite drugim ženama koje su već bile trudne.

7. “Potrebno je samo da se bolje brineš o sebi”. Ako žene u sportu i supermodeli, žene u formi svog života, imaju problema da zatrudne, onda je jasno da nema nikakve veze sa brigom o sebi i ima veze sa našom pojedinačnom biologijom.

8. “Možda je to način univerzuma da kaže da ne trebaš imati djecu. Sve se događa sa razlogom!” Univerzum nije uključen u dešavanja unutar naših materica. Maternica ne zna ništa o spermatozoidima našeg partnera. A iskreno, ni vi.

9. “Ne brini se, mlada si. Imaš toliko vremena”. Ok, ok. Samo da nam bude jasno: ko vas je učinio stručnjakom za nečiji život, godine, ciljeve, zdravlje i želje?

10. “Trebala bi pokušati zatrudniti uskoro. Nemaš mnogo vremena”. Žena koja pokušava da zatrudni bi jednostavno poludjela na ove riječi, zar ne? (Cosmopolitan.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje