Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

10 neobičnih načina na koje zemlje širom svijeta obilježavaju rođenje bebe

Preuzmite sliku

Da li ste znali da u Kini majke nakon porođaja leže u krevetu mjesec dana? Pročitajte neke od najnevjerovatnijih običaja u vezi sa rođenjem djece.

Nigerija

U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerka Tiley Kreari, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obje bake.

“Ne mogu da opišem sreću i ponos kada sam vidjela kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram da nastavim.”

Trinidad i Tobago

U ovoj ostrvskoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze da vide bebu stave novac u njenu ruku. Takođe, mnogi roditelji ne dozvoljavaju porodici i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer “beba može da se razboli od večernje rose”.

Kina

Kinezi smatraju da je prvi mjesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dijete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana poslije porođaja provedu u krevetu. Tokom “zuo yue” (odmaranja), žene iz porodice (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami.

“Poslije porođaja provela sam mjesec dana u krevetu. Tokom tog vremena svekrva mi je savjetovala šta treba da radim. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smjela da pijem i jedem. Hladna pića i nekuvana hrana bila je zabranjena, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savjetovala da što više jedem riblju čorbu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči djeluju umorno, te nisam smjela da gledam televiziju i da čitam knjige”, kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan.

Bebu i majku u prvim danima posjećuje samo najuža porodica, dok ostali mogu da ih posjete tek nakon mjesec dana.

 • beba-rodjenje2
 • Meksiko

  U Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi porodice pružaju mladoj mami podršku i daju joj savjete. Taj običaj se naziva “Karantena” (Cuarantena) i podrazumijeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz porodice dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuhaju ručak, pa mama na taj način može da povrati snagu i bude spremna da se posveti bebi.

  Irska

  Bračni parovi u Irskoj čuvaju prvi sprat svadbene tore sve dok ne dobiju dijete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i srećnog života.

  Bali

  Na indonežasnkom ostrvu porodice čekaju da beba napuni tri mjeseca kako bi organizovale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena sa tri mjeseca, pa njena stopala ne bi trebalo da dotaknu zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvijek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su da dodirnu zemlju i upoznaju se sa Majkom Prirodom.

  Indijanska plemena

  U indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svjetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizuje u svitanje, bebu kupa baka u mješavini vode i kukuruznog brašna. Tetke takođe učestvuju, donose poklone i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizuje se veliko slavlje.

  Indija

  U nekim dijelovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasljeđuje od ostalih članova porodice. Na taj način beba dobija pozitivnu energiju svoje porodice i usvaja porodične vrijednosti.

  Sjeverna Koreja

  Majke u Sjevernoj Koreji tri sedmice od porođaja jedu supu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja.

  “To je jedan od najzdravijih i najhranljivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mlijeko i da se brže oporave od porođaja”, objašnjava Hana Čang iz Sjeverne Koreje.

  Djeca jedu supu za svaki svoj rođendan kao podsjetnik na dan kada su došli na svijet, ali i to kroz šta su njihove majke prošle tokom porođaja.

  Novi Zeland

  U Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Vjeruje se da mama i beba moraju da miruju i odmaraju tokom cijele trudnoće, jer je beba još u stomaku veoma svjesna svoje okoline i stresa.

  Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu “whenua”, što je istovremeno i naziv za zemlju.

  Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju vezu ljudi s majkom zemljom. (yumama.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,