Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje studenata Građevine u Tuzli: Saopštenje povodom nedavnog druženja sa hafizom ef. Skejićem

hafiz skejic
Preuzmite sliku

Popularno

Mi mu se ovim putem zahvaljujemo što je bio naš gost i ukazao nam na ispravno razmišljanje i način kako se oduprijeti podvalama i lažnim dilemama koje se plasiraju Bošnjacima.

hafiz skejic

“U ime studentske organizacije „Udruženje studenata Građevine u Tuzli”, studentske radionice RGGF-a želimo se obratiti ovim saopštenjem za javnost, kao interpretaciju iznesenih stavova od strane hafiza Sabahudina ef. Skejića, a povodom njegovog gostovanja i govora u okviru naših redovnih tematskih druženja nazvanih „ Veče sa …” .

Iskreno žalimo što su pojedini djelovi govora hafiza Skejića izvučeni iz konteksta razgovora i interpretirani na pogrešan način.

Ovo se prije svega odnosi na njegov stav u odnosu na predstojeći popis stanovništva i prisutnim nametnutu dilemu kod Bošnjaka o njihovom etničkom identitetu. Izraz „ Marsovac” koji je upotrjebljen tom prilikom, ima samo jedno metaforičko značenje, kome je krajnja poruka da se ne nasijeda pokušajima nametanja tih lažnih dilema i surogatnih etno ideja Bošnjaka u tom smislu. Oni koji su bili prisutni pouku su veoma dobro shvatili i postali potpuno uvjereni da jedini naziv koji trebaju da definišu svoju etničku pripadnost Bošnjak, u čemu je svoj doprinos dao i ef.Skejić.

S toga, on u tom smislu zaslužuje zahvalnost a ne osudu za navodno razbijanje jedinstva ili izazivanje nedoumica.

S obzirom na metaforički stil izražavanja, poruka hafiza Skejića da se ne dozvoli da „Hodže i Popovi„ zavađaju omladinu i ljude, ne odnosi se na ova zanimanja niti časne ljude koji su naši imami i sveštenici. To se odnosi prije svega na sve one druge, koji imaju publiku, moć ili položaj sa kojeg, poput ćursa ili propovjedaonice, nekog izdignutog mjesta, koristeći se tom svojom pozicijom ali nekada i svojim autoritetom ili autoritetom institucije koju personificiraju, šalju negativne poruke ili poruke zabune i svađe. O takvim ljudima i njihovim porukama potrebno je da studenti i mladi ljudi razmisle i ne dozvole da ih takve ideje vode kroz život, prava je poruka koja je u potpunom kontekstu izrečena i samo kao takva shvaćena.

Povodom ovoga, Udruženje još jednom izražava svoje žaljenje što je predavanje uvaženog hafiza od nekih krugova pogrešno interpretirano i površno jednostrano shvaćeno. Mi mu se ovim putem zahvaljujemo što je bio naš gost i ukazao nam na ispravno razmišljanje i način kako se oduprijeti podvalama i lažnim dilemama koje se plasiraju Bošnjacima.”

S poštovanjem.

Predsjednik Udruženja studenata Građevine u Tuzli: Armin Havić

Povezano: Veče sa Hfz. Sabahudinom ef. Skejićem: Ne dozvolite da vas Hodže i Popovi posvađaju

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: