Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli danas ovoren BIT Centar – III (FOTO)

bit centar III
Preuzmite sliku

Popularno

Nakon tri mjeseca priprema i adaptacije danas je svečano otvoren Naučno – istraživački centar za informacijsko – komunikacijske tehnologije BIT III.

bit centar IIINaučno – istraživački centar (BIT III) rezultat je saradnje BIT Centra Tuzla i katedri ˝Telekomunikacije˝ i ˝Računarstvo i informatika˝ Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i predstavlja kooperativan i konstruktivan okvir ovim ustanovama za razvoj saradnje i zajedničke inicijative na polju unapređenja naučno – istraživačkog rada te pripreme, prijave i realizacije projekata iz polja informaciono – komunikacionih tehnologija.

˝Otvaranjem Naučno – istraživačkog centra za informacijsko – komunikacijske tehnologije stvorene su pretpostavke za čvrsto povezivanje poslovne, akademske i lokalne zajednice. Visoko – tehnološke firme u BIT Centru imaju mogućnost povezivanja sa akademskom zajednicom kroz upošljavanje studenata Fakulteta elektrotehnike i kroz saradnju sa Fakultetom sa ciljem unapređenja studijskih programa kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta. BIT Centar, zajedno sa firmama i istraživačkim resursima Fakulteta će imati mogućnost implementacije kompleksnih projekata iz polja IKT koji su od primarnog interesa za lokalnu zajednicu˝, istakao je danas prilikom svečansoti Robert Martić direktor BIT Centra.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je kazao da je tuzlanski tehnološki park najbolji na prostoru bivše Jugoslavije. ˝Treća faza Tehnološkog parka BIT Centar III je tijesna veza javnog sektora i sektora biznisa, Univerziteta i Općine Tuzla. Na ovaj način BIT Centar je povezan sa svim firmama koje se bave novim tehnologijama što je veoma dobro za Fakultet elektrotehnike˝, kazao je Imamović.

BIT Centar i Fakultet elektrotehnike imaju zajedničke laboratorije od 2008. godine kada je instalirana prva laboratorija za DSP programiranje. ˝Fakultet elektrotehnike u Tuzli i BIT Centar imaju dugogodišnju saradnju na polju israživanja i razvoja i na polju edukacije. Naši studenti slušaju nastavu u prostorima BIT Centra i imaju mogućnost ostvariti kontakte sa firmama iz BIT Centra˝, rekao je dekan Fakulteta elektrotehnike Amir Tokić te dodao: ˝Fakultet elektrotehnike i BIT Centar implementiraju projekte na polju istraživanja i razvoja, a otvaranjem naučno – istraživačkog centra omogučit će se kvalitetnija realizacija istih, poboljšati proces obrazovanja i podići kvalitet laboratorijskih vježbi˝.

U narednom periodu u BIT Centru će se fokusirati na unapređenje i proširenju aktivnosti. BIT Centar je danas otvaranjem naučno – istraživačkog centra ispunio sve korake na putu od inkubatora do tehnološkog parka iz svoje strategije razvoja. Oprema za BIT Centar III stiže u narednim danima.

BIT Centar III nalazi se na mjestu nekadašnjeg “Stelekta” u neposrednoj blizini zgrade Elektro tehničkog Fakulteta.{igallery id=”1746” cid=”127” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”30”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: