Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

TV Nagradni kvizovi: Prevareno 163.000 građana za više od 60 miliona KM!

kviz31
Preuzmite sliku

Popularno

Banda je organizovala telefonske robno-novčane kvizove, a gledaoci su nakon pozivanja “papreno” skupih brojeva čekali na vezi.

kviz31I bh. građani su žrtve takozvane SMS mafije, koja je organizovala nagradne igre na televizijama i radio-stanicama, tokom kojih su umjesto nagrada “pljuštali” visoki telefonski računi, a zbog čega je u Srbiji uhapšeno 18 članova kriminalne grupe, saznaju “Nezavisne“.

Banda je organizovala telefonske robno-novčane kvizove, a građani su nakon pozivanja “papreno” skupih brojeva čekali na vezi, dok su se u program uključivali članovi prevarantske grupe, te su, na jednostavna pitanja, davali pogrešne odgovore.

Gledaoci i slušaoci bi potom ponovo “usijali” linije, jer znaju pravo rješenje, ali bi se sve svodilo na čekanje da konačno budu uključeni u program, dok impulsi otkucavaju.

Prevare su, na sličan način, organizovane i tako što su građani umjesto poziva slali poruke mobilnim telefonima, tako da je kriminalna grupa “krunisana” nazivom “SMS mafija”.

“Prevarama na kvizovima i nagradnim igrama nisu oštećeni samo građani Srbije. Među oštećenima ima lica i iz BiH. Stoga u istrazi, koja je u toku, sarađujemo i sa policijom i Tužilaštvom BiH”, rekao je Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal Srbije.

Istovremeno, naš izvor iz susjedne zemlje kaže da bi u sklopu ove istrage moglo biti i hapšenja lica iz BiH.

“Zasad vam sa sigurnošću možemo potvrditi da među osumnjičenim ima i bh. građana”, ističe naš izvor te podsjeća da je spomenuta mafija ojadila čak 163.000 građana i to za čak 31 milion evra (60.450.000 KM).

Cifre su dostigle astronomske vrijednosti jer su svi pozivi, koji su građani željni brze zarade ostvarili, bili sa dodatnom vrijednošću, odnosno naplaćivani su po izuzetno visokoj tarifi.

Građani su varani i kroz emisije bazirane na paranormalnim pojavama, proricanju sudbine, astrološkim sadržajima i slično. Tako su članovi kriminalne grupe učestvovali u programu i njima bi “astrolog” sve pogađao, dok bi “obični” gledaoci bili na čekanju kako bi potrošili što više novca.

Inače, u Tužilaštvu BiH, kao i na većinu naših ranijih pitanja, kažu da ne mogu dati komentar na upit, tako da ostaje nejasno u kojem će se pravcu širiti istraga u našoj zemlji.

Građani su, podsjetimo, varani od početka 2009. godine pa sve do prošle sedmice kada su članovima bande stavljene lisice na ruke. Kvizove su organizovali na televizijskim kanalima TV Duga i TV Astro, te radio-stanicama Narodni radio i Centar.

Nagradne igre, kako je još ranije objavljeno, organizivalo je preduzeće “Fonlider”, a među uhapšenima su i Rade Jovičić, vlasnik te firme, zatim Radivoje Pušonja, zamenik generalnog direktora “Fonlidera”, i Dušan Morača, vlasnik TV Duga i TV Astro.

Spominje se i da je novac oštećenih prebacivan u inostranstvo pa istražioci sumnjaju da osim uhapšenih postoje još neke karike koje nedostaju u ovom lancu zbog kojeg su se mnogi lakovjerni građani uhvatili za glavu.

Policija poziva oštećene

Iz MUP-a Srbije pozivaju sve koje je ova kriminalna grupa oštetila da im se jave.

“Treba da u fotokopiji dostave svoje uvećane telefonske račune, kao i podatke kada i koje brojeve telefona su zvali, a nisu bili uključeni u program, na adresu: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Uprava Kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Bulevar Mihajla Pupina 2, 11.070 Novi Beograd”, navode u MUP-u Srbije.

Svi koje je kriminalna grupa kroz kvizove ojadila mogu da se jave i na elektronsku adresu vtkŽmup.gov.rs.

18 članova organizovane kriminalne grupe uhapšeno

163.000 građana ojađeno ovim nagradnim igrama

60.450.000 KM je iznos za koji su oštećeni građani

Nezavisne / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: