Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski studenti: „Zakon o visokoškolskom obrazovanju se ne može mijenjati tek tako“

vlada-kanton1
Preuzmite sliku

Popularno

Iako su mnogi sumnjali da će njihov revolt i dizanje glasa rezultirati pozitivnim ishodom, ipak danas su dokazali da se i oni pitaju za nešto.

vlada-kanton1Na današnjem okupljanju u amfiteatru na Medicinskom fakultetu u Tuzli studenti su svojim dolaskom u jako velikom broju pokazali da se Zakon o visokoškolskom obrazovanju ne može mijenjati kako “vjetar puše”. Na pregovorima koji su tekli od ranih jutarnjih sati pa do vremena za kada je najavljeno okupljanje studenata na Medicinskom fakultetu, članovi Unije studenata su ipak uspjeli izvući bolju stranu za studente.

Naime, Vlada TK je prije nekoliko dana dala prijedlog za izmjenu Zakona o visokoškolskom obrazovanju te tako htjela kako kažu studenti svoj “minus u kasi” pokriti novcem, ionako jadnih, studenata koji se jedva bore za svoje bolje sutra.

„U Vladi su došli do zaključka da svaki student prilikom prve obnove godine, bio redovan ili ne, prelazi u samofinansirajuću “kategoriju”. Prelaskom u samofinansirajuću “kategoriju” gubi pravo na povratak na redovan studij bilo da je očistio godinu ili da ima prosjek 10.00.”  za Tuzlanski.ba jedan od revoltiranih studenata objasnio je zapravo o čemu radi kada su u pitanju navedene izmjene zakona.

Današnje okupljanje studenata urodilo je plodom. Unija studenata na čelu sa Nedžadom Hodžićem uspjela je doći do kompromisa ovog puta i samim time spriječila izlazak studenata na ulice.

E.H. – Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: