Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Ko zapravo vlada ovim gradom?

bulevar1
Preuzmite sliku

Popularno

Na redakcijski mail, stigao nam je jedan zanimljiv osvrt našeg sugrađanina, koji je želio ostati anoniman. Naime, radi se o njegovom slikovitom prikazu i opisu svega onoga što je vidio u petak navečer. Revoltiran i razočaran, nakon što je došao kući napisao nam je osvrt koji prenosimo u cijelosti:

bulevar1

“Naziv ovog teksta ne zvuči lijepo nimalo. Naime, upravo sam se vratio iz grada i sada je 00:37 dakle rana ponoć, moram priznati da me posao i druge obaveze smaraju tako da odavno nisam ostao, da kažem “dugo” vani. I bolje što nisam, očigledan je razlog zašto raja ide rano doma, scene koje se mogu vidjeti u gradu, odnosno na cestama grada se mogu opisati u više riječi, zastrasujuće, smiješne, zabrinjavajuće, nenormalne… Ima još mnogo tih opisnih riječi, ali da ne dužim.

tuzla-avionska

Naime, o čemu se radi. Radi se o bahatosti, predpostavljam vlasnika sumnjivih poslova i njihovih podanika na Tuzlanskim cestama, u prilog tome svjedoče ove scene (ima ih par kojima sam svjedočio u nepunih par minuta vožnje kroz grad), pa da krenemo sa najbizarnijom i najsmješnijom. Pod predpostavkom da policija provodi zakon iznad kojeg niko nije, čovjek se zapita je li to zapravo tako, naime, kod policijske stanice PU centar, tik do McDonaldsa stoji upaljeno auto, u njemu muzika, neki ćelo viri i priča sa dvojicom koji su također parkirali auta na cesti, dakle na sred ceste oni su stali i izašli da se ispričaju ko’ gospoda. Auta ih moraju zaobilaziti jer su blokirali saobraćaj i ne planiraju se pomaknuti ni metra a sve to pred PU Centar i policajcem koji drži stražu ispred i pravi se da ne vidi pa se okrenuo prema cipelićima. Dakle, označimo ih rezultatom: Sumnjivi tipovi – Policija 1:0

tuzla-noc

Situacija kod Kipova, minut-dva kasnije, auto Slovenskih registarskih tablica čeka zeleno na semaforu kod Higijene, zeleno se upalilo a navedeno auto stručno kao na reliju daje ubrzanje i nestade na očigled policije koja zaustavlja auta upravo kod kipova, vizualno sam primjetio da je to auto ubrzalo i preko 100 km/h i projurilo kroz crveno u daljini kod Omege, policija… ništa…. Dakle, da rezimiramo: Kabadahije – Policija 2:0.

tuzla magla

Situacija kod semafora ispred Mejdana odnosno Medicinskog fakulteta, svega par sekundi kasnije, pali se zeleno (ono koje onaj drugi kabadahija Slovenskih tablica nije mogao čekati) i pored projuri ako se ne varam Astra (ona malo starija) “napucana” sa glupostima koje jadni napačeni seljačić obično stavlja, međutim uz jedan dodatak, policijske rotacije… U njemu 4 napačena lokalna pripadnika kabadahijizma uz, naravno, glasnu folk muziku i naravno ubrzaše i odletiše približnom istom brzinom kao i onaj kabadahija broj 2. Naravno nije riječ o policiji, osim ako policajci nisu odlučili da “ulete” u kabadahijsko društvo pa im je to maska (što je naravno teško povjerovati). Policije u blizini nije bilo, što znači da se radi smo o nastavku terenske incijative…

Dakle, šta policija radi i da li je uopšte u stanju provesti zakon i postaviti zakon ispred kabadahija ili su ipak kabadahije iznad i zakona i svega? Ako policija ne može neka napišu, odustajemo, ne možemo. Grad treba vratiti normalnim ljudima ili čekati da se lokalne kabadahije jos više osile pa nam počnu prinudno i pojedinačno naplaćivati “zaštitu”. Čija je ovo uopšte zemlja? Jesmo li u toj vječnoj svađi čiji je Bog – Božanstveniji, koji je narod – narodniji, propustili kriminalce na tron ove napaćene zemlje? Ima li policija bilo kakvu moć osim da mi naplati kaznu kada se parkiram na bus stanici i upalim sve četiri samo da odem do pekare na brzinu?

I na kraju ako niste pratili skor, kabadahije su odnijele ubjedljivu pobjedu.

Policija je deklasirana na svom terenu!”

Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: