Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tadić tražio od Putina da u Tuzli grade skladište gasa

tadic-putin
Preuzmite sliku

Popularno

…da Rusi pomognu Srbiju gradnjom skladišta gasa u Tuzli.

tadic-putin

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić tražio je u januaru 2008. godine, prilikom potpisivanja gasnog sporazuma Srbije i Rusije, da Rusi pomognu Srbiju gradnjom skladišta gasa u Tuzli. Ovo je u emisiji „Ćirilica” na TV Hepi otkrio potpisnik tog sporazuma, sada srbijanski ministar građevinarstva Velimir Ilić.

– Na ručku poslije potpisivanja sporazuma Putin je pitao Borisa Tadića, tadašnjeg predsjednika Srbije, šta Rusija može da učini za Srbiju, šta nam je u tom trenutku najvažnije. Na opšte zaprepaštenje prisutnih, Tadić je kao najveći prioritet naveo izgradnju skladišta gasa u napuštenim rudnicima soli kod Tuzle – kaže Ilić i dodaje:

– Zbunjeno, Putin ga je pitao zašto kod Tuzle kad tamo i nema Srba, na šta mu je Tadić rekao da bi to bilo važno za Evropsku uniju! Predsjednik Rusije mu je poručio da u EU može da kupi kravatu ili košulju, ali da ih neće pustiti da oni drže ventil za gas i uvrijeđeno napustio ručak.

U razgovoru za Kurir Ilić kaže da je Tadić svojevremeno obrukao cijelu zemlju kako bi se „ušlihtao Evropskoj uniji”.

– Kada je Tadić kao najveći interes Srbije naveo skladište gasa kod Tuzle, svi smo se nasmijali, a on se čak iznenadio čemu se to smijemo. Bilo je izuzetno neprijatno. Tadić je to, siguran sam, rekao da bi se ušlihtao EU, da bi dokazao kako je važan, a ispao je smiješan. Bilo mi je muka. A tek ponašanje Tadićevih ljudi, nejedinstvo državnog vrha vidjelo se na svakom koraku – navodi Ilić.

Delegaciju koja je tada posjetila Moskvu činili su pored Velimira Ilića i Borisa Tadića i ljudi iz predsjednikovog kabineta, kao i tadašnji premijer Koštunica sa svojom svitom.

U vrijeme potpisivanja sporazuma sa Rusijom rivalitet Tadića i Koštunice bio je na vrhuncu, a jeftine političke igrice iz Beograda prebacile su se i u Moskvu.

– Za stolom je trebalo da sjede Koštunica i Tadić s jedne strane, a Putin i Medvedev sa druge. Međutim, neko je iz Tadićeve svite sklonio jednu stolicu, tako da Koštunica nije imao gdje da sjedne. Na kraju je sam Putin morao da interveniše – kaže Ilić.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: