Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Startao upis u srednje škole: Najveći interes za “Mešu” i Srednju medicinsku

mesa-selimovic-medicinska-skola-tuzla
Preuzmite sliku

Popularno

Drugi upisni rok je od 17. do 19. juna oni koji se ne upišu imaju i taj termin

mesa-selimovic-medicinska-skola-tuzla

U strahu da ne zakasne na predaju dokumenata svršeni osnovci danas su okupirali škole na području našeg kantona, kako bi obezbjedili mjesto u ustanovi koju će pohađati u naredne tri ili četiri godine zavisno od srednje škole.

Najveće interesovanje kao i svake godine iskazano je za Srednju medicinsku školu u Tuzli gdje su primjetne velike gužve, a ništa bolja situacija nije ni kada je u pitanju Gimnazija ”Meša Selimović”. No, da učenici ne bi griješili prilikom predavanja dokumentacije, ministar Adem Šehidić objašnjava i proceduru.

„Znači od dokumentacije je potrebno rodni list, zahtjev za upis kao i svjedočanstva od petog, šestog, sedmog i osmog razreda, a ukoliko je u pitanju devetogodišnja škola onda je to šesti, sedmi, osmi i deveti razred”, objasnio je ministar obrazovanja.

Kriterij za upis u srednje škole je različit kada je u pitanju bodovanje. Za gimnaziju je potrebno 54, dok je za medicinsku 75, a za srednje tehničke škole potrebno je 45 bodova. Prilikom upisa u srednje škole vršit će se i bodovanje diploma sa kantonalnih ili federalnih i drugih takmičenja. Jedini koji će imati upis u željenu školu bez bodovanja su učenici generacije koji mogu birati zanimanje bez straha da neće zadovoljiti kriterije. Za one koji ne budu primljeni u željenu školu, postoji drugi rok.

„Drugi upisni rok je od 17. do 19. juna oni koji se ne upišu imaju i taj termin. Prvi rok za Umjetničke i vjerske škole je 14. juna, a drugi rok za umjetničku školu je 21.juna. Što se tiče vjerske škole drugi termin određuje Rijaset Islamske zajednice u BiH”, istako je Šehidić.

Ono što zabrinjava uposlenike u Ministarstvu obrazovanja svakako je veliko interesovanje za medicinske škole na području TK s obzirom da već imaju problema sa nedostatkom prostora za rad.

„Medicinsku školu sam upisala jer smatram da će ona biti najbolji ključ za moju budućnost i želim postati uspješan doktor”, rekla je Mina Halilčević.

„Upisaću medicinsku školu jer mi se sviđa. Odabrat ću opšti smjer jer tu imam puno društva”, kazala je Irma Ferhatbegović.

„Hoću u medicinsku školu zato što sam to od malena želila”, kroz osmijeh je rekla Edna Sakić.

Malo dalje ista situacija, gužva, papiri i popunjavanje obrazaca. Gimnazija ”Meša Selimović”.

„Odlučila sam upisati Gimnaziju Meša Selimović zato što mislim da je to najbolja škola i zato što znam da ću posle nje upistai fakultet”, rekla je Lejla Spahić.

„Odlučila sma se za ovu školu najprije zbog društva, a zatim zbog učenja. Ova škola ima dobre rezultate u svim segmentima i mislim da je pravi izbor”, kazala je Vanesa Tinjić.

„Odlučio sam se za gimnaziju jer mi pruža puno mogućnosti kasnije kada je u pitanju fakultet”, istakao je Almedin Alić.

Pored ova dva roka za neke od škola krajem avgusta bit će održan i treći upisni rok za one učenike koji završe sa popravnim ispitima. (RTV SLON)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: