Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj koji bh. javnost ne pamti: Šta je radilo osoblje Doma u Tuzli dok je dijete silovano?!

nasilje1
Preuzmite sliku

Popularno

Bosanskohercegovačku javnost nedavno je potresla šokantna priča o silovanju devetogodišnje djevojčice u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, koju je otkrio “Dnevni avaz”. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je iživljavanje dvojice maloljetnika nad nemoćnom djevojčicom trajalo šest mjeseci u ustanovi koja se bavi odgojem djece, odgajatelja, pedagoga, socijalnih radnika…

nasilje1Izjava odgajateljice

– Postavlja se pitanje šta je radilo osoblje Doma. Osobe koje rade u takvim ustanovama nisu dovoljno educirane. Formalna diploma nije garancija da neko dobro razumije svoj posao i da će ga dobro raditi. Educiranje osoblja koje radi s djecom, a naročito djecom ove socijalne kategorije je neminovno. U ovom slučaju je očito da su uposlenici “bježali” od svog posla. Kad problem izbije na površinu, onda se ljudi počnu plašiti i prikrivati ga, što je bio slučaj i u Domu – kazao je Ibrahim Prohić, psiholog.

Dvojica maloljetnika osuđena su za stravičan i monstruozan čin kakav javnost u BiH ne pamti. Uz horor koji je pola godine prolazila devetogodišnja štićenica tuzlanskog doma, nevjerovatnu bruku i sramotu na sam događaj baca i šokantna činjenica da su za sve znali uposlenici, ali nisu na vrijeme reagirali i obavijestili istražne organe.

Da su sve znali pedagog, direktor, odgajatelji, pedagog-psiholog i socijalni radnik Doma za djecu, potvrđeno je i u njihovim izjavama u sudskom sporu protiv maloljetnih delinkvenata.

Izjava pred sudom jedne odgajateljice: “Saslušala sam oštećenu, ali je tada nisam ozbiljno shvatila”, ledi krv u žilama i potvrđuje da za ovaj slučaj, osim maloljetnih delinkvenata, ima mnogo više odgovornih.

nasilje2

– Teorijski aspekti ovog problema nalažu oprez. U tom uzrastu evidentne su i dječije laži i lažne prijave. Ali, naprotiv, to ni slučajno ne smije biti razlog da se djetetu koje prijavi problem ne posveti pažnja. Hipotetički gledano, i da je djevojčica lažno prijavila zlostavljanje, ta odgajateljica je morala ispitati koju je potrebu za time djevojčica imala. Očito je da je imala neki problem. To je veliki propust – kaže Prohić.

 Prijetnje djeci

On je kategoričan da ovakve slučajeve ne treba sakrivati.

– Treba poštovati činjenicu da su žrtva i počinioci maloljetnici, i ne treba otkrivati njihov identitet. Javnost o tome treba informirati, kako bi se djelovalo na smanjenje takvih slučajeva. Nasilje u porodici prisutno je decenijama, a mi o njemu tek unazad nekoliko godina pričamo. Samo upoznavanjem javnosti o svemu, naravno, uz poštovanje zaštite identiteta propisane zakonima, možemo govoriti o uzroku, nastanku, posljedicama, ali i rješenju problema – tvrdi Prohić.

nasilje3Za slučaj zlostavljanja devetogodišnjakinje, osim uposlenika, znalo je još najmanje deset mlađih štićenika Doma. No, pod prijetnjom da će dobiti batine od starijeg maloljetnika M. H. ukoliko o seksu s devetogodišnjakinjom bilo kome nešto kažu, ostali svjedoci ovog slučaja također su šutjeli mjesecima.

– Sva ta djeca koja su bila pod prijetnjom doživjela su traumu. Vrlo je moguće da će se kod njih kasnije javiti osjećaj krivice, kada odrastu i shvate da su bili učesnici tog događaja. To je mehanizam naknadne reakcije – smatra Prohić.

Nakon otkrivanja ovog šokantnog slučaja u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, izvjesno je da će direktor Ibro Đozić biti smijenjen. Zbog povrede dužnosti na radu isto očekuje i ostale uposlenike koji nisu ispitali i prijavili slučaj. Ipak, javnost mnogo više zanima postojanje krivične odgovornosti, a istragu je pokrenulo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK).

Trauma nije kraj života

Devetogodišnja štićenica koja je od decembra 2010. do maja prošle godine bila primoravana na seksualni odnos s dvojicom maloljetnih delinkvenata, već godinu i po oporavlja se u jednoj sigurnoj kući na području TK.

– Gledano u globalu, posljedice horora koji je prošla moraju postojati u njenom životu, ali to ne znači da joj je život uništen. Posljedice će sigurno biti teške i njen emotivno-socijalni razvoj će to pokazati. Međutim, treba vjerovati da je moguće traumu prevladati ukoliko ona bude tretirana na pravi način. Ne smije se unaprijed sudbina djevojčice zakovati i njen život trajno tragičnim obilježiti. Struka i nauka trebaju uložiti maksimum napora da joj život bude olakšan – smatra Prohić.

Povezani članci:

Uposlenici znali, a nisu prijavili slučaj silovanja u Domu za djecu

Stravična priča pogodila BiH: Sirotu djevojčicu (9) u domu u Tuzli mjesecima silovali maloljetnici

Avaz / A. Muslimović / Tuzlanski.ba / Foto: Ilustracija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: