Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Računica je jasna: Svaki stanovnik u BiH duguje 5655 KM!

marke-km
Preuzmite sliku

Popularno

Vanjski dug BiH iznosi sedam milijardi i 229 milijuna KM.

marke-km

Prvi preliminarni neslužbeni podaci pokazuju da u BiH živi 3,791.622 stanovnika. Jedna od karakteristika je da ih je manje u odnosu na popis iz 1991. godine za 585.411, ali i da je njihova zaduženost porasla. Zapravo, svatko od njih, pa bilo mu stotinu godina, ili je tek rođena beba, dužan je točno 5655 KM.

Unutrašnji i vanjski dug

Računica je jasna. Prema izvješću Centralne banke BiH za prvo polugodište ove godine, vanjski dug BiH iznosi više od 3,5 milijardi eura. Ako se zbroji i unutrašnji dug, BiH je zadužena oko 11 milijardi eura. Ako to prevedemo u valutu koja se službeno koristi, ukupna zaduženost je 21,5 mlrd. KM, dakle, čim se rodiš dužan si skoro šest hiljada maraka. Iako političari ističu kako se BiH ne ubraja u prezadužene zemlje, zabrinjava podatak da je u posljednje dvije godine dug povećan za jednu trećinu, uglavnom zbog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija. Dodatni problem je što se novac od kredita koji se podižu troši na javnu administraciju, a nema ulaganja u oporavak gospodarstva ili otvaranje novih radnih mjesta. Još jedan problem dodatno bi mogao opteretiti ionako krhko gospodarstvo. Naime, dugovi dolaze na naplatu i tako BiH u dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga. – Mora se uvažiti činjenica da je u 2013. godini planirano vraćanje 692 miliona maraka, a u 2014. 885 miliona glavnice vanjskog duga uvećano za pripadajuću kamatu u iznosu od 91 milion KM. To je 1,7 milijardi maraka duga u ove dvije godine što je jednako našem godišnjem operativnom proračunu – tvrdi premijer FBiH Nermin Nikšić, napominjući da je to dug koji su naslijedili, piše Večernji.

Svake godine po milijardu

Prema podacima Centralne banke BiH zaključno sa srpnjem ove godine, vanjski dug BiH iznosi sedam milijardi i 229 miliona KM. Najveći dio se odnosi na dugovanja međunarodnim i regionalnim finansijskim institucijama. Ako se uzme u obzir da je prije tri godine, dakle prije općih izbora, taj dug iznosio pet milijardi i 234 miliona KM, prosječno nas je ova vlast godišnje zaduživala milijardu KM.

– Privredaje u kolapsu i nećemo se očigledno i dalje time baviti. Nama će novci ići da ova administracija i ogromna birokracija ‘funkcioniraju’ i da se sačuvaju fotelje. Za privredu novca nema, grcat će i dalje. Njima duguju vlade, oni duguju dalje, i tako jedni drugima, i idemo u spiralu nelikvidnosti, nesolventnosti. I dalje se vrtimo u tom kovitlacu, a rezultat je ovoliko blokiranih firmi za koje niko ne zna kako će uopšte izdržati, kaže ekonomistica Svetlana Cenić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: