Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Protest radnika BHRT: Više od 800 krivičnh prijava protiv sviih koji su uzurpirali našu egzistenciju

Preuzmite sliku

Popularno

Himnom Bosne i Hercegovine završava program BHRT-a. Ovdje smo danas zbog države BiH. Poručujemo svima koji se igraju s našim sudbinama da se mogu suočiti sa više od 800 krivičnih prijava protiv svih koji su uzurpirali našu egzistenciju i onima koji nude nemoralne ponude kao ruku spasa da im predamo naše kapacitete, a oni će to platiti našim milionima od vaše pretplate – riječi su kojima je danas započet protest članova Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital kazao da su ponovo na istom mjestu iz istih razloga kao i prije tri mjeseca te da se ništa nije promijenilo.

– Radnici su u istoj katastrofalnoj situaciji kao i tada, sve zbog nemogućnosti države da provodi vladavinu prava i provođenje zakona. Naša država je osuđena na nesposobne političare kojima su fotelje najbitnije – istakao je.

Tvrdi da se danas obraća onima kojima su puna usta BiH, koji bi dali sve za BiH i koji rade za BiH.

– Je li vas stid što propada javni servis BiH i što tri godine mandata niste prstom mrdnuli za rješavanje pitanja finansiranja. Radnicima su potrebni hitni i konkretni koraci – kazao je.

Između ostalog, naveo da je Sindikat traži hitnu deblokadu računa BHRT-a kako bi mogao normalno poslovati i kako bi radnici mogli dobiti plće, kao i izmjenu Zakona o izvršnom postupku te izmjenu Zakona o RTV sistemu.

– Ne možete nas lagati nemogućnošću iznalaženja brzog rješenja, jer sve ono što tražimo se može uraditi na jednoj sjednici Vlade FBiH, kao što ste uradili za fudbalske klubove. Ukoliko ne poduzmete hitne korake, niste ništa bolji od onih kojima se danas ne obraćam. Ustvari, možda ste i gori. Izbori su blizu, a građani su uz nas – poručio je.

Od generalnog direktora raži da riješi probleme koji nisu u vezi finansijske situacije, a koji su precizno navedeni u dopisu prošle godine.

– A to je da prestanu mijenjati sistematizaciju za podobne i da počnu poštovati radnike koji pošteno zarade plaće – zaključio je.

Predsjednik Koordinacije šest reprezentativnih sindikata u KS Faruk Bešlić iskazao je ogorčenje i protest zbog politikanstva prema toj matičnoj ustanovi odakle su nastale sve ostale televizije.

– Ne može se minirati ljuska savjest i svijest i ne može se minirati javna riječ. Rušenjem BHRT servisa se ruši i BiH – istakao je.

Prisutnima se obratio i bh. reditelj Dino Mustafić

– Za ovu kuću mnoge od nas veže emotivno pamćenje. Mi nemamo pravo da to zaboravimo. Ne smijemo dopustiti da ovo bez otpora ode niz vodu. Crni ekran sa ove televizije ne smije nikada biti pušten, jer nije ni u najcrnjim danima naše historije – kazao je Mustafić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje