Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proljeće nastupilo prije kalendarskog: Mart će obilježiti sunčani i topli dani

tuzla-fontana1
Preuzmite sliku

Popularno

Klimatološko proljeće nastupilo prije kalendarskog…

tuzla-fontana1

Nakon iznimno promjenjivog vremena koje je obilježilo februar pa je širom Bosne i Hercegovine bilo i snijega i kiše, a tu i tamo i sunca, mart će obilježiti stabilni, sunčani i nešto topliji dani. Temperature će porasti i do 15 stepeni.

Malo padavina

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iako ne kalendarski, “proljeće je već stiglo”. Željko Majstorović, meteorolog, istakao je da nas u narednom periodu očekuje lijepo, toplo i stabilno vrijeme i da će svakog dana biti sve više temperature.

– Statističke analize ukazuju na to da će prosječna temperatura u martu biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka i sa malo oborina. U Hercegovini, temperatura će biti oko 15 stepeni, a u kotlinskim krajevima oko 10. Klimatološko proljeće počelo je 1. marta – kazao je Majstorović.

Jutra će i dalje biti hladna uz porast temperature tokom dana. Prosječna temperatura tokom marta u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Banjoj Luci i Gradačcu bit će oko šest stepeni.

Najtoplije na jugu

U Mostaru će biti nešto toplije uz prosječnu temperaturu od devet stepeni. Hladnije će biti u Drvaru, Bugojnu, Livnu, Jajcu i Sanskom Mostu uz prosječnu temperaturu od pet stepeni.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: