Subota, 10. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo jedan od najvećih \”Difovaca\” bivše Jugoslavije: Profesor Salih Selesković – Sele

vivicita66
Preuzmite sliku

Popularno

Posebno je zapažen njegov rad na Pedagoškoj akademiji i drugačiji pristup u radu sa mladima.

\"vivicita66\"Sinoć oko 20:30h u UKC-u Tuzla nakon kraće bolesti u 89.godini umro je prof. Salih Selesković – Sele, čovjek koji je ostavio neizbrisav trag u sportskoj istoriji našeg grada. Ime profesora Seleskovića, malo kome nije poznato kako u našem gradu, tako i u cijeloj BiH ali i šire, jer se radi o jednom od najvećih \”difovaca\” u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi diplomirani profesor fiskulture, Sele, radio je u tuzlanskoj Gimnaziji od 1949. godine. U školi je okupljao veliki broj učenika u sportskim igrama a u raznim sportskim društvima mnoge mlade sportiste. Posebno je zapažen njegov rad na Pedagoškoj akademiji.

U zadnje vrijeme je skupljao Tuzlake pod parolom „šetanjem do zdravlja\”, a na njegov poziv su se odazivale sve generacije da poprave tjelesnu kondiciju. Svake godine prof. Selesković prisustvovao je na cilju ulične trke \”Vivicitta\” te davao podršku i korisne savjete mladim atletičarima.

\"23kosarka1\"

Profesor Selesković je bio izuzetno dobar i veliki čovjek, svakodnevno je zračio pozitivnom energijom ali i vitalnošću na kojoj su mu godinama zavidjeli i mnogo mlađi sugrađani. Profesor Sele nikada nije odustajao od onoga što najviše voli, od sportka i rekreacije pa je i u najtežim ratnim godinama i u nemogućim okolnostima trenirao tuzlanske sportiste.

\"Sele\"

Posljednji ispraćaj prof.Seleta je u petak 31.avgusta u 16:00 sati, ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a sahrana će se obaviti na Gradskom groblju \”Trnovac\”

Tuzlanski.ba / FOTO: Tuzlarije.net


Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: