Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodice danas preuzimaju tijela: Heroji s tribina vraćaju se u domovinu!

poginuli-navijaci-bih
Preuzmite sliku

Popularno

Nesreću je preživio njihov prijatelj Adis Ćoralić, koji je teško povrijeđen.

poginuli-navijaci-bih

Koviljka Špirić, ambasadorica BiH u Poljskoj, potvrdila je za naš list da će tijela tragično stradalih bh. navijača Hasiba Mahmića (23) iz Bosanske Krupe, Vildana Pehlića (26) i Almira Kasumovića (27) iz Velike Kladuše porodice moći preuzeti danas ako ne bude nekih nepredviđenih poteškoća.

Nesreću je preživio njihov prijatelj Adis Ćoralić, koji je teško povrijeđen.

Pomoć Poljaka

Ambasadoricu Špirić kontaktirali smo putem telefona, a ona je u tom momentu razgovarala s glavnim tužiocem u poljskom gradu Lomži, gdje su nesretni mladići 16. oktobra oko pet sati pri povratku s historijske utakmice naše selekcije s Litvanijom, doživjeli stravičnu nesreću. Ona nam je kazala da poljski narod i službenici u institucijama čine sve da u ovako teškim trenucima olakšaju ispunjavanje uvjeta za preuzimanja tijela.

poginuli-spomen-kaunas

– Uspjeli smo s naše strane dogovoriti da preuzimanje tijela krene u petak poslije podne, ali to treba s rezervom uzeti zbog faktora vremenskih uvjeta i mogućih problema. Očekujemo da iz BiH dođe pogrebna kompanija koja će preuzeti tijela – kazala je ambasadorica Špirić.

– Pokušala sam u razgovorima sa članovima porodica da im kažem da nisu sami, i zaista nisu. Vjerujte, veliki broj naših ljudi u Poljskoj ponudio je sve vrste pomoći, od svojih kuća za smještaj do novca – pojasnila je Špirić.

Zajednička dženaza

Društvene mreže preplavljene su porukama sućuti porodicama nastradalih i sjećanjima na trojicu Krajišnika koji su voljeli svoju zemlju i reprezentaciju. U centru Kaunasa su u čast poginulih mladića paljene svijeće na trgu.

Ona je u bolnici posjetila preživjelog Ćoralića, koji se bolje osjeća.

hasib-litvanija

Njih trojica su u posljednje vrijeme živjeli za nastup naše nogometne reprezentacije u Brazilu, posebno rahmetli Hasib Mahmić, koji se sa svojom životnom izabranicom Denisom Siočić iz Živinica namjeravao vjenčati tokom Svjetskog prvenstva.

Denis Ćoralić, brat teško povrijeđenog Adisa, s kojim smo razgovarali u Cazinu, rekao je da se sprema za Poljsku te da bi se s bratom trebao vratiti u subotu.

Iako datum dženaze još nije utvrđen, saznajemo da su se porodice nastradalih mladića usaglasile da dženaza bude zajednička, i to na stadionu nogometnog kluba u Vrnograču simboličnog imena Mladost.

Pjanićeva sućut

Bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić izrazio je sućut porodicama trojice poginulih momaka.

– Izuzetno mi je teško čuti za pogibiju trojice mladića iz Krajine. Oni su bili dio naših navijača koji su nam tokom ovih kvalifikacija davali snagu da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji. Moje najiskrenije saučešće upućujem njihovim porodicama i najbližima. Povrijeđenom Adisu Ćoraliću želim brz i uspješan oporavak – poručio je Pjanić.

Džeko na Facebooku

– U danima slavlja, postoje i oni koji tuguju, a i ja tugu dijelim s njima… Potresla me vijest da su trojica naših navijača izgubila život vraćajući se iz Kaunasa u BiH. Njihovim obiteljima i najbližim šaljem najiskreniju sućut, kao i obitelji male Belmine, koja je izgubila bitku za život. Zauvijek ćete živjeti u našim srcima… – napisao je napadač Edin Džeko na Facebook profilu. (Dnevni Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: