Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Popis stanovništva u BiH: Srbin, Hrvat, Bosanac ili Bošnjak i ostali? (FOTO/VIDEO)

popis-stanovnistva-bih
Preuzmite sliku

Popularno

Iako je popis stanovništva predviđen za mjesec april 2013. rasprave u vezi nacionalne pripradnosti i opredjeljenja već uveliko traju, Bošnjak ili Bosanac? 

popis-stanovnistva-bih

Glavni popis iduće godine koštat će oko 44 miliona maraka, a obavit će ga oko 25.000 popisivača koji će biti angažovani putem javnih konkursa. Posljednji je obavljen još 1991. godine, a u svijetu je praksa da se radi svakih deset godina.

Zbog brojnih političkih i stranačkih sporova i sukoba, uglavnom vezanih uz izjašnjavanje građana o nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti, popis u BiH nije izvršen lani kao u većini država.

Prema prvobitnoj verziji, bilo je predviđeno da se građani BiH izjašnjavaju isključivo kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili “ostali”. Međutim, na intervenciju evropskih institucija, prije svega Međunarodnog monitoring tima koji je insistirao da se BiH pridržava evropskih i svjetskih standarda, ostavljena je prazna rubrika za kategoriju “ostali.

Time je, kada je riječ o nacionalnosti, građanima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati dopušteno da se mogu izjasniti kako god hoće – kao Bosanci ili Hercegovci ili Marsovci ili Eskimi…

Popisivači su dužni, bez bilo kakvih sugestija, nagovaranja ili primjedaba, u rubriku “nacionalnost” unijeti ono što im kaže građanin kojeg popisuju.

Kada se radi o vjerskom opredjeljenju, odnosno vjeroispovijesti, novost je da su predviđene i kategorije “agnostik” i “ateist” uz, od ranije poznatu, “ne izjašnjava se”.

Također je novost i to da građani nisu dužni kao svoj maternji jezik upisati jedan od tri službena u BiH – bosanski, hrvatski ili srpski. Oni mogu kao svoj maternji jezik navesti koji god hoće, njemački, talijanski, španjolski… Imaju pravo navesti i dva jezika kao maternje.

Prema brojnim anketama, komentarima u dijelovima BiH sa većinskim hrvatskim i srpskim stanovništvom nedoumice nema, izjasnit će se kao Srbi / pravoslavci i Hrvati / katolici, međutim u dijelu FBiH sa većinskim muslimanskim stanovništvom vlada dvostroko mišljenje kada je u pitanju nacionalno opredjeljenje: Bosanac ili Bošnjak? Nije tajna da se pristalice posljednjih godina dvije najveće političke partije u našoj zemlji određuju na način kako je to prikazano u foto ilustraciji.

Još četiri mjeseca su ostala do popisa stanovništva, predlažemo vam da pogledate, možda i jedan od najboljih poslijeratnih govora profestora Besima Spahića na tribini u Kaknju. Profesor govori o istoriji naroda, korijenima, trenutnoj političkoj situaciji, političarima, balkanskom mentalitetu…

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: