Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parola na nadvožnjaku u Tuzli: “Dayton je izdaja, hoćemo Republiku BiH” (FOTO)

dayton-tuzla
Preuzmite sliku

Popularno

Na današnji dan 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je Dejtonski sporazum.

dayton-tuzla

Mirovni sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Dayton, u američkoj državi Ohaju, poslije tronedjeljnih pregovora, čime je prekinut rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Sporazum, parafiran u Daytonu, u prisustvu američkog tadašnjeg državnog sekretara Vorena Kristofera, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović zvanično su potpisali 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavnje nesporazuma na miroljubiv način. Dejtonskim mirovnim sporazumom, u BiH su uspostavljena dva entiteta – Republika Srpska, koji je pripalo 49 odsto teritorije i Federaciju BiH kojoj je pripalo 51 odsto. Formiran je i distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

dayton5

U jedanaest aneksa mirovnog sporazuma regulisano je, između ostalog, razgraničenje među entitetima, pitanje ljudskih prava, te povratak izbjeglih. Četvrti aneks Sporazuma usvojen je kao Ustav BiH. Nefunkcionalnost dejtonskog sporazuma je evidentna, jer je njegov prevashodni cilj bio prestanak oružanih sukova, za ozbiljnije izmjene još uvijek nema političke volje.

humor-ba-banner

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: