Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odjeljenje UNTZ u Travniku: Bio jednom jedan naivan student!

studentice12
Preuzmite sliku

Popularno

Na redakcijski mail stiglo nam je jedno pismo sudeneta tuzlanskog Univerziteta, odjeljenje Travnik. Prenosimo ga u cijelosti bez ikakvih intervencija:

studentice12“Javljamo Vam se iz jedne jako očajne situacije u kojoj više ne znam ni odkle bih Vam počela pričati početak ove tužne priče, ali pokušat ću reći ono najvažnije. Mi smo studenti Univerziteta u Tuzli ali na njihovom odjeljenju u Travniku. Ta dislocirana nastava traje već dugi niz godina u Travniku i do ove godine i nije bilo nekih većih problema.

Međutim ove godine stvari su počele tako, da smo kasnili sa nastavom za razliku od kolega u Tuzli. Obradovali se mi i lijepo dođemo na fakultet, upišemo se, platimo prvi semestar po 100KM. I sva ta naša sreća je trajala tri dana…javili su nam da se nastava prekida zbog neizmirenih obaveza naše Vlade prema Univerzitetu.

Odmah nakon sedam dana, nakon što smo vidjeli da se nastava ne nastavlja krenuli smo u prve proteste. Prvi protest, a nakon toga i drugi pred Vladom SBK je prošao tako da smo se jadni na minusu mrznuli, da nas niko iz Vlade nije ni pogledao, niti nam se izišao obratiti da kaže u čemu jer problem, zašto mi kao svi normalni studenti ne možemo na nastavu.

Nakon ta dva neuspjela protesta, koji su samo mediji popratili, formiramo grupu od nekoliko studenata koji su predstavnici svojih smjerova. Ta grupa isfustrirana takvim ponašanjem našeg fakulteta i Vlade koji nikakve informacije ne daju je poslala pismo dvojici ministara, ministru financija i ministru obrazovanja s naglaskom da ako nam ne odobre sastanak kod njih da ćemo blokirati obližnju saobraćajnicu.

studenticaaaNaravno, to je i bio jedini način da nas prime jer ”bolje spriječiti nego liječiti”. Nakon rzgovora sa njima dobili smo pusta obećanja kako će se sve brzo riješiti, kako su u fazi pregovaranja sa rektorom, ali niko ne pita kako je nama. Kako li je se nama probuditi svaki dan ne znajući ni gdje ćemo danas ni kuda, hoće li biti nastave ili neće..kako li je našim roditeljima dok gledaju kako sjedimo besposleno kod kuće, a nekad su se nadali da će imati obrazovanu i školovanu djecu, kako je svaki dan biti u neizvjesnosti u tom strahu šta ako nikad nastava ne krene.

Da podsjetim mi smo se upisali i platili, valjda onda postoji neki zakon prema kojem se nama nastava mora obezbijediti. I dok se naša Vlada i rektor dogovaraju oko cijena našeg strpljenja i volje da opšte tu nastavimo školovanje, mi i dalje tonemo u depresiju, beznađe i još i ovaj decembarski snijeg. Zašto neko ruši naše mladalačke, studentske snove, zašto dobri studenti ne mogu da se školuju tuđom krivicom..i da li je sve to išta bitno osim njihovih para za koje se toliko bore. Da stvar bude još traumačnija, nakon bezbroj poziva našem rektoratu i ministrima nikad ni jednu informaciju nismo dobili. Jednostavno se svi ponašaju kao da se nas to ne tiče, kao da mi nemamo veze s tim, a u stvari da nema nas ni tog fakulteta nebi bilo tu.

Nedavno je nastava nakon nekih postignutih dogovora oko finansiranja ponovo krenula, ali znate koliko…tačno tri dana kao i onaj prvi put. Toliko je sve zapleteno u toj priču oko plaćanja, finansiranja, ugovora da više niko ne zna razlog ni zašto se obustavlja.

studenticaaaa5I toliko o igranju sa mladim ljudskim životima, koji će sada u zimski san, a do godine ko ih već bude htio primiti na fax…jer sad smo svakako obnovci sa ne odslušanim predavnjima, ne položenim ispitima, a samo zato jer naši roditelji nisu imali novaca da nas upišu na skupe privatne fakultete ili školuju u drugim gradovima BiH.

Mi ni sada nemamo nikakvih informacija zašto se sve ovo radi, sa kojim ciljem i zbog čega, ali smo samo sigurni u to da će se ovih dana podići tužba protiv ove Vlade i ovog Univerziteta, i da ako bude nekad ubuduće ovog odjeljenja u Travniku ovi studenti tu neće studirati, pa će pojedinci vidjeti kako je bez ikakvih para a kamoli nekoliko hiljada, pa skoro i milion maraka. Trebamo dokazati da se niko neće igrati sa ljudskim životim, pa čak ni sa studentima iako mladima i malo naivnima.

Iskreno se nadamo da Vas je makar malo naša priča zainteresovala, i da ćemo dobiti neku podršku od Vas, jer shvatite stanje očaja mladih ljudi kojima je pola godine život na čekanju, koji ne mogu nastaviti normalno da žive, samo zato jer novac i ovdje igra glavnu ulogu, ali ne tržeći svoja potraživanja preko suda nego preko ”naših leđa” i koji će i onako za ovu situaciju

jedini ispaštati, ni krivi a ni dužni.

I ovo je Bosna i Hercegovina samo se kod nas može na ovako nešto ćutke posmatrati…”

Asocijacija studenata odjeljenja Travnik- UNTZ / Tuzlanski.ba / Foto: Ilustracija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: