Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nijaz Gracić: O Tuzli, Slobodi, Fukarama, planovima, igračima, investiciji… (INTERVJU)

Nijaz Gracic
Preuzmite sliku

Popularno

Nijaz Gracić za oficijelni web portal fudbalskog kluba Olimpic govori o samoj ideji fuzije, Sarajevu, Tuzli, budućim planovima, igračkim kadrom, budućnosti omladinskog pogona, navijačima i investiciji…

Nijaz GracicKoji su glavni razlozi da Olimpic ode iz Sarajeva?

Finansijski i rezultatski. Za izlazak u evropski rang takmičenja neophodno je obezbjediti minimalan budžet od 1,5 miliona KM. Naglašavam, stvarni budžet, a ne stvarati minus, jer vam niko ne može dati te garancije. Kada imate društvenu zajednicu i navijače iza leđa, onda to i ne izgleda neostvarivo.

Osjećate li se izdanim jer ulažete svoj novac, a to u Sarajevu nije cijenjeno?

Iskoristit ću citat poštovane gospođe Radan: “Jako volim Sarajevo, ali je ono preopasno za sve koji ga vole. To je jedini grad na svijetu koji će kazniti sve što vrijedi, a opet mu se svi vrate. Radije ćemo odati priznanje svima sa strane, nego pohvaliti ljude koje je iznjedrio ovaj grad”.

Još se čuju mišljenja da se radi o marketinškom triku?

Dao Bog da se radi o tome. Ideja je odavno bila u meni, a sazrela nakon pobjede u Mostaru nad Zrinjskim. Čekao sam kraj jesenjeg dijela prvenstva da obznanim ono što mi je želja.

Koliko košta ostanak Olimpica u Sarajevu?

Jednostavno – 1,5 miliona KM.

Pripisuju Vam svašta, sada kada ste objavili kako Olimpic napušta Sarajevo. Koliko vam to smeta?

Mogu se nositi sa pritiskom, a nikome ne branim da pokuša uraditi nešto slično. Dajem prednost zdravom razumu u odnosu na želje.

Je li istina da ste imali ponude iz nekih drugih gradova osim Tuzle?

Ponude su veoma ozbiljne iz nekih gradova, ali moje poznanstvo i poštivanje načelnika Imamovica su bili presudni da se obratim gradu Tuzla.

Nadate li se da će doći do saradnje Slobode i Olimpica?

Na osnovu prvog sastanka održanog u Tuzli nisam zapazio da se oko bilo čega razilazimo. Samo je upitno kuda će ovaj brod ići. Bio sam daleko od obale i sada kada sam našao svjetionik, idem prema destinaciji koja je određena kao cilj.

Ima li Olimpic dovoljno razvijen klub da se može uhvatiti u koštac sa Slobodinim problemima?

Sigurno bi vas začudilo kada bih rekao koliko malo ljudi radi u FK Olimpic. Navikli smo da nam se govori kako smo mali, kako nismo vrijedni i pustili smo da to tako ide. Ipak, kada izađemo iz Sarajeva nailazimo na poštovanje na svakom koraku. To znači da radimo dobro i da možemo preuzeti odgovornost na sebe.

Ko je dao prijedlog za ime novog kluba?

Prijedlog za ime su dali navijači Slobode u saglasnosti sa načelnikom Imamovićem.

Kakav će odnos imati klub u budućnosti prema legendama Slobode?

U Tuzli ih neko osuđuje, a neki nisu nikada bili angažirani. Oni su stvarali Slobodu, a Sloboda je njima dala imena. Ja to treba da poštujem i dam neke privilegije koje zaslužuju. Naravno, ako dođe do dogovora.

Imali ste razgovore sa navijačima. Kakve utiske nosite?

Navijači su imali svoje uslove i samo su pokazali koliko vole Slobodu. Na svaki način žele zadržati ime Sloboda, boju dresa, ime stadiona i navijačku grupaciju Fukare. Jako im je stalo da se ova ideja ostvari jer su poželjeli jaku Slobodu i Premijer ligu BiH. Moje je mišljenje da u prošlosti nije bilo nekog pretjeranog razumjevanja za njihove minimalne zahtjeve.

Hoćete li posegnuti i za sadašnjim igračkim kadrom Slobode?

Da budem iskren, neovisno od preseljenja, skautirali smo nešto u omladinskom pogonu Slobode. Znači da tu ima zanimljivih mladih igrača. Uglavnom, svakako da računam na omladinski kadar iz Tuzle, ako i cijelog Kantona, kao i na neke igrače i trenere iz Slobode.

Planirate li neke investicije u Slobodu?

Ovo nisam rekao na jučerašnjem sastanku. FK Olimpic sa sobom donosi investiciju ne manju od 500.000 KM koja će biti uložena u infrastrukturu stadiona.

Kolike će biti cijene ulaznica na Tušnju?

Za Fukare 1 KM, a za ostale 5 KM.

IZDVOJENO

Omladinski pogon Olimpica će u svakom slučaju trpiti. Kadeti i juniori ostaju bez Premijer lige BiH, dok će to dobiti omladinci Slobode. Kako gledate na problem koji će zadestiti nekoliko stotina djece u Sarajevu?

Omladinski pogon sam najmanje pomagao, ali ih nikada nisam ni oštetio. Ugovorom o poslovnoj saradnji djeca su pripadala Školi fudbala Novi Grad, a kadeti i juniori su zbog saveznog takmičenja prelazili u FK Olimpic, gdje su ih vodili treneri iz Škole fudbala. Olimpic nikada nije uzeo ni jednu KM od članarina, dok su sredstva dobijena iz UEFA namjenjena razvoju omladinskog fudbala u cjelosti prepustena ŠF Novi Grad, za razliku od brojnih drugih klubova koji ta sredstva zadržavaju za sebe.

Zbog dvojnosti nikada nismo dobili privrženost djece, a ni njihovih roditelja prema klubu. Roditelji i djeca, iako su dobijala besplatne ulaznice za utakmice na Otoci, nisu ispoljavala veliki interes za rezultatima FK Olimpic.

FK Olimpic / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: