Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nazif Mujić od danas uređuje ulice Lukavca, radi za platu od 512 KM (FOTO)

nazif-mujic-lukavaac
Preuzmite sliku

Popularno

Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu, od danas ima posao. U J.P.”Rad” Lukavac zaposlen je kao radnik na održavanju higijene gradskih parkova.

nazif-mujic-lukavaac

Potpisao je ugovor, zadužio uniformu i alat i obavio ljekarski pregled. Voli prirodu i smatra da će mu ovaj posao u potpunosti odgovarati. Najvažnije od svega mu je što će imati stalne prihode i zdravstveno osiguranje.

– Šemsa, Sandra i Danis dobili su osiguranje preko Ministarstva za ljudska prava, a supruga i ja do danas nismo bili osigurani. Drago mi je što će se to promijeniti i što ću dobiti priliku da radim i izdržavam porodicu. U ovom preduzeću već rade moja braća i žive pošteno od svog rada, te tako daju pozitivan primjer Romima, kaže Mujić ističući da posebnu zahvalnost duguje načelniku Dževadu Mujkiću i direktoru J.P.”Rad” Nehrudinu Osmiću.

U menadžmentu ovog preduzeća oštro demantuju priče da će Nazif imati platu od 1000 KM.

– Za sve radnike u našem kolektivu važe ista pravila. Nazif će imati platu od 512 KM, kao i ostali radnici koji obavljaju iste ili slične poslove. Imat će topli obrok i naknadu za prevoz što je ukupno nešto više od 700 KM. Upoznali smo ga sa njegovim pravima i obavezama, koji su proistekli iz važećih zakonskih propisa. Za sada je primljen na određeno, ali se nadamo da će biti uzoran radnik i kolega i da će ostati ovdje za stalno, kaže direktor Osmić.

Nazif Mujić svojom je ekraniziranom pričom skrenuo pažnju svjetske javnosti na probleme Roma i drugih građana BiH, koji nemaju zdravstveno osiguranje i redovna primanja. Situacija se za njega popravila na bolje jer sada radi i od ponedjeljka planira nastaviti školovanje. Želi izučiti neki zanat. Predsjednik je jednog udruženja Roma i realizuje projekte, kojima će unaprijediti život svojih komšija i sunarodnjaka u naselju Svatovac.

(FOTO/TESKT: SodaLive.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: